Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Online predavanje
  • 10.03.2022. 10:00

Japanske metode u bh. poljoprivredi - naučite kako ih primijeniti?

S razvojem napredne tehnologije, pametna poljoprivreda ima ključnu ulogu u poljoprivrednim sistemima, što rezultira povećanom produktivnošću

Foto: mao_graphic@hotmail.com
  • 219
  • 70
  • 0

Praktična upotreba pametnih metoda u poljoprivredi je donijela brojne progresivne promjene u Japanu, a model je prilagodljiv i za Bosnu i Hercegovinu. Naša zemlja može učiti iz ovog primjera kako bi razvijala i jačala održivi poljoprivredni sektor.

S tim u vezi, Ambasada Japana u BiH i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu organiziraju online predavanje pod nazivom "Japanska pametna poljoprivreda prema održivom društvu".

Kako se prijaviti?

Predavanje će održati Dr. Noboru Noguchi, istaknuti professor Istraživačkog fakulteta poljoprivrede Hokkaido Univerzitet u Japanu, a moguće ga je pratiti na lokalnom i engleskom jeziku.

"Poljoprivreda se suočava s brojnim izazovima u sadašnje vrijeme, obzirom da u velikoj mjeri ovisi o vanjskim faktorima, kao što su nedostatak radne snage, okolišne promjene, globalno zagrijavanje, ograničene radne površine, itd. S razvojem napredne tehnologije, pametna poljoprivreda ima ključnu ulogu u poljoprivrednim sistemima, što rezultira povećanom produktivnošću”, naveli su organizatori.

Planirano je da se predavanje održi 15. marta od 9.30 do 11 sati, putem platforme Zoom, a svi zainteresirani se mogu registrirati ovdje.

Agrarna revolucija

Još prije tri godine BBC je pisao o japanskoj poljoprivredi koja je tehnološki daleko odmakla. Tamošnja vlada uveliko radi na unaprjeđenju proizvodnje, a 2019. su subvencionirali razvoj robota koji mogu da pomognu u mnogim segmentima agrarne proizvodnje.

Poljoprivrednika je sve manje pa se povećava upotreba mehanizacije i biotehnologije u ovoj grani privrede. Dronovi se primjenjuju u prskanju usjeva jer u mnogo bržem vremenskom roku urade posao od čovjeka. U ovoj zemlji dosta je razvijena i proizvodnja u staklenicima uz pomoć koje je znatno proširena proizvodnja voća i povrća.

U Japanu agrarna revolucija, bez zemlje i zemljoradnika

Japan je u Senegalu investirao u obuku poljoprivrednih tehničara i u unaprjeđenje navodnjavanja, a rezultat toga bilo je povećanje prinosa s četiri na sedam tona riže po hektaru dok su proizvođači uvećali svoje prihode za oko 20 posto.


Tagovi

Pametna poljoprivreda Noboru Noguchi Hokkaido Japan Online predavanje Japanske metode


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete