Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pojava mraza
  • 30.03.2020. 19:00

Jak mraz se očekuje u utorak noć, zaštitite voće

Kako stručnjaci savjetuju, u onim zasadima gdje nema antifrost sistema, voćnjake zadimljavati paljenjem bala slame, grana ili piljevine. Najbolje je paliti veći broj manjih vatri.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 418
  • 58
  • 0

Prema informacijama dobijenim od Republičkog hidrometeorološkog zavoda u noći sa utorka na srijedu i sa srijede na četvrtak očekuje se pojava jakog mraza pa se voćarima savjetuje da se na vrijeme pripreme s obzirom da se većina voćnih zasada nalazi u fazi početka ili punog cvjetanja, stoji u saopštenju Vlade RS.

Najjači mraz očekuje se u srijedu ujutro, kada će nakon izvedravanja doći do pojave niskih temperatura koje će se kretati u rasponu od -1 do -4 stepena Celzijusa.

Voću ponovo prijeti mraz, pripremite se za odbranu

Prema preporukama stručnjaka, u zasadima koji nemaju antifrost sisteme niti frost - bustere potrebno je zadimljavanje voćnjaka paljenjem bala slame, grana ili piljevine, a najbolje je paliti veći broj manjih vatri.

Pored zagrijavanja, korisna je i primjena Progerbalina ili Promalina u dozi od 1,2 - 2,4 litar po hektaru u kombinaciji sa preparatima na bazi amonokiselina 24 sata prije najavljenog mraza ili najkasnije pet sati nakon mraza.

Ukoliko se tretman radi prije mraza, potrebno je voditi računa da se uradi u toplijem dijelu dana.  


Tagovi

Pojava mraza Jak mraz Mraz na voću Zadimljavanje voćnjaka Tretiranje aminokiselinama Izvedravanje Antifrost sistemi Frost busteri


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.