Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posao
  • 13.10.2021. 16:15

Izdvojeno 940.000 KM za samozapošljavanje inžinjera poljoprivrede

Podsticaji se isplaćuju na osnovu rješenja direktora Agencije, u skladu sa rang listom, u iznosu do 40.000 KM po korisniku u tekućoj godini.

Foto: Depositphotos/gpointstudio (ilustracija)
  • 306
  • 22
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u protekle četiri godine izdvojilo je ukupno 940 hiljade KM za podsticaje u cilju samozapošljavanja inženjera poljoprivrede koji nakon završetka studija odluče ostati na seoskom imanju i znanje uložiti u razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Direktor Agencije za agrarna plaćanja RS, Predrag Sladojević, rekao je za Srnu da je pravo na ove potpore ostvarilo 30 diplomiranih inženjera poljoprivrede kao i onih koji su diplomirali prehrambenu tehnologiju.

"Podsticaji se isplaćuju na osnovu rješenja direktora Agencije, u skladu sa rang listom, u iznosu do 40.000 KM po korisniku u tekućoj godini, a do obima utvrđenog Planom korištenja sredstava u aktuelnoj godini", pojasnio je Sladojević.

Takođe je napomenuo da je za 2021. do sada ove podsticaje dobilo šest korisnika, te da pravo na subvencije za samozapošljavanje imaju nezaposleni diplomirani inženjeri poljoprivrede i prehrambene tehnologije, a koji imaju do 40 godina.

Koje uslove treba ispuniti?

Prema njegovim riječima, oni bi trebalo da su nosioci nekomercijalnog porodičnog gazdinstva, da se bave poljoprivrednom proizvodnjom ili preradom agrarnih proizvoda na gazdinstvu, sa prebivalištem u seoskom području. Isto tako, uslov je da nisu ostvarili pravo za ovu namjenu i nisu imali status komercijalnog gazdinstva u prethodnih deset godina.

Napomenuo je i to da je korisnik sredstava dužan dostaviti izvještaj o njihovom namjenskom utrošku, dokumentovan računima, ugovorima, dokazima o izvršenim uplatama, u roku od 90 dana od dana uplate na račun.

Resorni ministar, Boris Pašalić, istakao je značaj ove mjere, zahvaljujući kojoj bi studenti, naročito oni koji dođu sa sela, nakon stečenog znanja ostali na svojim imanjima i uložili u razvoj poljoprivredne proizvodnje.

"Cilj nam je da sve ili bar većinu mladih koji se školuju u poljoprivrednom sektoru, zaposlimo na selu, a ne da traže posao u kancelarijama ministarstava, agencija i drugim ustanovama" izjavio je ranije Pašalić.

Ministar poljoprivrede smatra da je novac koji ta ustanova obezbjeđuje u kombinaciji sa posjedom koji diplomci poljoprivrede već imaju, te znanjem koje su stekli na fakultetu, dobra početna baza za uspješno bavljenje poljoprivredom.

Ministarstvo poljoprivrede obezbijedilo novac

Ukazao je da postoji interesovanje za pomenute podsticaje, ali i da je riječ o malom broju zainteresovanih, kojih godišnje ne bude više od deset, tako da za sve koji se prijave za potpore, Ministarstvo obezbijedi novac.

Dodao je i i da je ta ustanova spremna svima izaći u susret, te da je njihovo nastojanje da zainteresovanost za navedena sredstva bude i veća.

"Nažalost, više stotina inžinjera poljoprivrede je na birou, čekaju posao, a nama je cilj da izađu na teren i primijene ono što su naučili na njivi jer poljoprivredna proizvodnja se razvija isključivo primjenom novih znanja i tehnologija", zaključio je Pašalić.

Milion KM za one koji ne rade a žele se baviti poljoprivredom

Podsjetimo, još uvijek je aktuelan Javni poziv za sredstva samozapošljavanja u poljoprivredi. U ove svrhe iz budžeta Vlade Brčko opredjeljeno je 500 hiljada KM i još toliko, neutrošenih finansija iz prošle godine.

Ukupno je predviđeno za one koji ne rade milion KM, a mogu i žele ozbiljno da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Na ovaj način doprinosi se i lokalnoj zajednici, a ne samo pojedincima. 


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Podsticaji Inžinjeri poljoprivrede Prehrambena tehnologija Komercijalno gazdinstvo Boris Pašalić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete