Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Startap projekti
  • 04.02.2020. 16:30

Izdvojeno 3 miliona KM za startap projekte i opremu u poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preko Jedinice za kordinaciju poljoprivrednih projekata, sprovodi projekt "Razvoja ruralne konkurentnosti". Ukupna sredstva su u iznosu od tri miliona KM.

Foto: Zlatko Markovinović (ilustracija)
  • 282
  • 30
  • 0

Rukovodilac Područne jedinice Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Jelena Mićić, najavila je da će u ovoj godini kroz projekat "Razvoja ruralne konkurentnosti" biti podržano 500 poljoprivrednika i da će ukupna ulaganja u startap pakete i opremu biti 3 miliona KM.

 U okviru projekta je za Sarajevsko - romanijsku i Gornjodrinsku regiju odobreno osam poslovnih planova.

"Najznačajniji su Proizvodnja merkantilnog krompira u opštini Rogatica, Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru u koji je uključeno šest opština, Unapređenje pčelarstva u opštinama Istočno Novo Sarajevo, Pale, Rudo, Istočna Ilidža i Rogatica i Uzgoj šljive u opštini Rudo" rekla je Mićić

Aktivnosti na zaštiti geografskog porijekla

Planirano je da sprovođenje ovih poslovnih aktivnosti traje u toku naredne tri godine. U prvoj godini obuhvaćeno je 350 poljoprivrednika i uloženo je 400.000 KM, za zasnivanje proizvodnje dok će u tekućoj 2020. biti podržano 500 novih proizvođača, a ukupna ulaganja kroz startap projekte i opremu, iznosit će 3 miliona KM, kako prenosi opštinasokolac.net.

Prema njenim riječima, u resornom ministarstvu radiće se i na zaštiti geografskog porijekla krompira i planiraće se nabavka oko 100 kvalitetnih priplodnih junica, kako bi se unaprijedilo mljekarstvo, ali i rasni sastav muznih grla. 

Uskoro Pravilnik o novčanim podsticajima

Takođe je najavila i skoro objavljivanje Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela. Ovo je prilika da poljoprivrednici na jednom mjestu dobiju sve informacije koje su im potrebne. 

"Ono što je bitno za naše proizvođače, je da su u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2020. godinu, prepoznate potrebe poljoprivrednika, čija se proizvodnja odvija u otežanim uslovima kao što je Sarajevsko - romanijska, Gornjodrinska regija i Hercegovina ili mjesta sa nadmorskom visinom iznad 600 metara i za njih su predviđena posebne mjere", rekla je Mićić.

Navela je da će profesor Darko Grbeša, sa Agronomskog fakulteta, Univerziteta u Zagrebu, održati predavanja o ishrani muznih grla u Rudom i na Palama, istog dana, u četvrtak, 6. februara.


Tagovi

Ruralna konkurentnost Startap projketi Jelena Mićić Oznaka geografskog porijekla Novčani podsticaji Darko Grbeša


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete