Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor ribe
  • 25.08.2021. 18:00

Ilegalno navodnjavanje uzrokovalo masovno uginuće ribe u Španjolskoj?

Lokalne vlasti smatraju da su za pomor ribe krive ekstremne vrućine, no znanstvenici tvrde da su more zagadile otpadne tvari tamošnje poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/Arsty (ilustracija)
  • 172
  • 207
  • 0

Masovno uginuće riba proteklih je dana zgrozilo španjolsku, ali i svjetsku javnost. Tone mrtve ribe i rakova izbačenih na obalu na jugoistoku Španjolske, južno od Murcije, u mjestu Mar Menor zabrinulo je kako stanovnike, tako i aktiviste, ekologe te znanstvenu zajednicu. 

Kako piše bbc, lokalna vlast uzrok vidi u velikim vrućinama koje su harale tom južnoeuropskom zemljom, no znanstvenici tvrde da je vodu zagadila tamošnja poljoprivreda. 

Stanje vode u ovoj morskoj laguni pogoršano je unazad nekoliko godina, a degradacija ekosustava i masovna odumiranja ribe dogodila su se već 2016. i 2019. 

U WWF Španjolska tvrde da je glavni uzrok posljednjih uginuća zagađenje intenzivnom poljoprivredom u tom području pod čijim utjecajem je smanjen kisik u vodi. Ekolozi dodaju da u vodama zagađenim visokom razinom kemikalija koje nastaju uslijed ljudskih aktivnosti cvjetaju alge koje blokiraju sunčevu svjetlost i smanjuju kisik u vodi, a što posljedično otežava preživljavanje vodenog svijeta. 

Ilegalno navodnjavanje 

Kontaminaciju uzrokuju otpadne vode koje dolaze od, kako piše lavanguardia, ilegalnog navodnjavanja intenzivnog uzgoja, većinom povrća, u Campo de Cartagena. U tim se otpadnim vodama nalaze velike količine nitrata i fosfata koji se koriste u gnojidbi. 

Ondje je, prema ovom izvoru, 8.500 hektara pod ilegalnim navodnjavanjem, a što tamošnja troma i očito neučinkovita birokracija ne može spriječiti već godinama. 

Kako bi uklonili svu uginulu ribu, a procjenjuje se da je riječ oko 4,5 do 5 tona, zatvoreno je osam plaža. WWF España procjenjuje da će još toliko ribe i rakova biti izvađeno s plaže te da su mnogi od njih ostali na dnu lagune. 

U organizaciji SOS Mar Menor koja već godinama upozorava na ovaj problem, pozivaju građane na prosvjede. Na svom Twitter profilu svakodnevno objavljuju novosti vezane uz ovu katastrofu koja je zadesila obalu koja je nekada bila i turistička destinacija.


Tagovi

Uginuće ribe Masovni pomor Katastrofa Španjolska Ilegalno navodnjavanje Mar Menor Zagađenje Pomor ribe


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete