Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Električni traktor
  • 11.04.2016. 18:00

Idvorsky električni traktor - rešenje iz Srbije

Tim iz Srbije sa idejom o konstruisanju električnog traktora bori se za pobedu na prestižnom svetskom takmičenju.

  • 709
  • 32
  • 0

Električni automobili već su postali uobičajena pojava na putevima, a šta je sa traktorima?

Tu dolazimo do tima koji se pozabavio upravo ovim pitanjem. Konstruisanjem električnog traktora. Nikola Popov, Dalibor Marković i Ivan Jovanov članovi su tima Idvorsky elektric traktor koji se probio do polufinala svetskog takmičenja GIST Tech - I gde će imati priliku da se putem globalnog online glasanja plasira u finale ovog takmičenja.

Finalisti će biti u mogućnosti da se uz mentorstvo i edukativne sadržaje bore za početni kapital u završnici takmičenja koje se održava u okviru globalnog samita preduzetnika 2016 GES (2016 Global Entrepreneurship Summit), a čiji će domaćini biti Univerzitet Stanford i predsednik SAD-a Barak Obama.

Traktor za održivu budućnost

Kako su došli na ideju za konstruisanje električnog traktora? Jedini zahtev bio je naglasak na lokalni problem, koji kasnije može imati i globalni pozitivni uticaj pa otud i ideja za električni traktor.

Poljoprivreda je izuzetno važna grana privrede u Srbiji i njen razvoj je od strateškog interesa za zemlju. To su prepoznali i ovi mladi ljudi koji su odlučili da doprinesu njenom razvoju ovakvim jednim rešenjem koje će biti od velikog značaja i u ekološkoj proizvodnji. Prosečan traktor u Srbiji je star oko 20 godina, troši mnogo goriva i time poskupljuje sam proces proizvodnje. Ova nova verzija bila bi ekonomski isplativija, a radne performanse bi trebalo da zadrži. Punjenje rezervoara danas košta oko 60 evra, dok bi punjenje električne baterije koštalo znatno manje, procenjuje se čak i za 10 puta.

Ekološka proizvodnja posebna je grana poljoprivrede kojoj se u poslednje vreme posvećuje sve veća pažnja i čiji su proizvodi sve traženiji na tržištu. Električni traktor tu bi se pokazao kao idealno rešenje jer ne zagađuje ni vazduh ni zemlju.

Odakle naziv Idvorsky?

Traktor je dobio ime po Mihajlu Idvorski Pupinu, srpskom naučniku, pronalazaču te profesoru na Univerzitetu Kolumbija koji se bavio temama slobodne energije i elektromagnetnih fenomena. Prema rečima članova ovog inovativnog tima, na ovaj način hteli su odati priznanje Pupinu.


Tagovi

Idvorsky elektrik traktor Nikola Popov Dalibor Marković i Ivan Jovanov Takmičenje Poljoprivreda Inovacije Ekološka proizvodnja Barack Obama

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao