Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Susret ministara
  • 28.01.2022. 10:30

Hoće li Srbija mineralnim đubrivima spasiti poljoprivrednike u RS?

Konkretniji potezi bi trebali biti povučeni na zajedničkoj sjednici dvije vlade polovinom februara. Konačno se krenulo i sa realizacijom postavljanja protivgradnih stanica na području Podrinja

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 381
  • 56
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić razgovarao je jučer u Beogradu razgovarao sa resornim ministrom Srbije Branislavom Nedimovićem o nabavci mineralnih đubriva za RS.

Konkretniji potezi bi trebali biti povučeni na zajedničkoj sjednici dvije vlade polovinom februara.

Razgovarali smo o saradnji i podršci, prije svega kod nabavke mineralnih đubriva za proizvođače u RS, jer imamo problem sa visokim cijenama”, rekao je Pašalić novinarima u Beogradu, gdje je učestvovao u otvaranju Međunarodnog sajma "Agro Beograd".

Ususret proljetnoj sjetvi azotna đubriva i bezvodni amonijak u Srbiji oslobođeni carine

"U Srbiji ćemo imati dovoljno veštačkog đubriva za prihranu pšenice, a za tri do četiri nedelje stižu i nove isporuke", rekao je ministar Nedimović, dodavši kako je Srbija ukinula carine od 10 posto za uvoz urea pa uvoznici đubrivo nabavljaju iz Azerbejdžana, Uzbekistana, zemalja Srednjeg istoka i Libije.

Podsjetio je kako je država odlučila i da pokriva kamatu poljoprivrednicima za kredite za kupovinu đubriva, a ta će im indirektna subvencija smanjiti cijenu đubriva za 70-80 eura po toni.

Protivgradne stanice

Pašalić je naveo da se konačno krenulo i sa realizacijom postavljanja protivgradnih stanica na području Podrinja, odakle će se braniti i dio Bajine Bašte, Ljubovije u Srbiji, kao i Bratunca, gdje grad pričini dosta štete.

Govoreći o nastupu Republike Srpske na Međunarodnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva "Agro Beograd", Pašalić je istakao da se RS prvi put organizovano pojavljuje. Na sajmu je prisutno oko 50 proizvođača iz svih dijelova ovog bh. entiteta.

Nove tehnologije

Ministar je naveo da se u poljoprivredi, koja je i naučna oblast, svakodnevno pojavljuju nove sorte, hibridi, zaštitna sredstva, nove tehnologije, te da se na sajmu mogla vidjeti i upotreba dronova u poljoprivredi i da RS mora pratiti te trendove.

Dragoja Dojčinović: Zadovoljni smo iznosom premija za voće

U okviru resornog ministarstva postoje i mjere poticaja usmjerene ka novim tehnologijama te je važno da proizvođači vide novitete upravo na ovakvim manifestacijama i primijene na svojim parcelama.

Јedini put razvoja poljoprivrede je primjena znanja i tehnologija. Postoji zabluda da se poljoprivreda razvija od poticaja, koji pomažu neke osjetljive sektore proizvodnje, dok se istinski razvoj dešava isključivo na bazi primjene novih znanja i tehnologija”, rekao je Pašalić. 


Tagovi

Mineralna đubriva Boris Pašalić Branislav Nedimović Sajam Agro Beograd


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete