Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selo Modra
  • 25.01.2023. 11:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Hiljade litara mlijeka propale zbog problema sa strujom

Mještani kažu kako su u proteklim godinama u više navrata ukazivali na problem sa strujom, ali da je malo učinjeno na rekonstrukciji i obnovi dotrajale elektromreže.

Foto: Screenshot/YouTube
  • 56
  • 21
  • 0

Uslijed snježnih padavina koje su zahvatile područje Sanskog Mosta, mještani sela Modra bili su bez električne energije gotovo puna dva dana. Ovakva situacija, kako tvrde, ponavlja svake zime ili za loših vremenskih prilika, a život bez struje u 21. vijeku je, gotovo nezamisliv. 

U najtežoj situaciji su farmeri, a u selu postoje dva laktofriza koja služe za skladištenje i čuvanje mlijeka, javlja RTV Sana

"Mi dosta u našem selu imamo poljoprivrednika koji imaju laktofrize, koji evo treći dan prosipaju mlijeko, to je žalosno", mještanin je Mehmed Beširević

Zbog nestanka struje pokvarilo se oko hiljadu litara mlijeka

Jedan od većih proizvođača u ovom selu, Ejub Beširević, koji posjeduje 15 muznih grla, kaže kako se zbog nestanka struje pokvarilo oko hiljadu litara mlijeka. 

"Razumijem nestanak struje, struje, vremenske nepogode i sve to. Nikakav problem nije što moram prosuti ovo mlijeko, propadam 1.200 – 1.300 maraka, a kad na čeku zakasnim tri dana da platim struju naplaćuju mi zatezne kamate, gore mi je dati onih šest feninga nego što ovo moram prosuti", kazao je ovaj farmer, napomenuvši da druga stanica ima oko pet do šest hiljada litara mlijeka koje će propasti. 

Mještani kažu kako su u proteklim godinama u više navrata ukazivali na problem sa strujom, ali da je malo učinjeno na rekonstrukciji i obnovi dotrajale elektromreže. Zbog toga su ovi problemi prisutni već godinama, a zimi se dešava da struje nema i po nekoliko dana. 


Tagovi

Mlijeko Farmeri Poljoprivreda Ejub Beširević Mehmed Beširević Selo Modra Struja Elektirična energija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]