Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulaganja
  • 23.12.2017. 09:00

Hercegovačke masline i med - šansa za uspjeh i zaradu

Sve više ljudi u Hercegovini odustaje od smilja te se okreće pčelarstvu i sadnji maslina.

Foto: Sanja Čović
  • 676
  • 210
  • 0

U Hercegovini je ''smiljemanija'', čini se, stvar prošlosti. Mali proizvođači za vrijeme berbe nisu dobro prošli. Neki su ga dali u bescijenje, neki nisu ni dobili priliku prodati ga, a neki ga nisu ni obrali. Dosta je i onih koji i danas čekaju novce za smilje koje su kao sirovinu prodali ljetos.

Ni vinogradi u Hercegovini ove godine nisu dobro prošli. Dosta ih je nastradalo tijekom mraza, a ni varljivo ljeto nije im puno pomoglo.

No, za poljoprivrednike u Hercegovini ima nade. Masovno se okreću maslinarstvu te uzgoju pčela, jer dobar domaći med u ovoj regiji je na cijeni.

Posušje ulaže u pčele

U Posušju će tako Udruga pčelara "Iva" Posušje, uz podršku ureda za razvoj općine Posušje i općinskog načelnika, te u suradnji s projektom FARMA II, a u svrhu razvoja pčelarstva na području općine Posušje, u sljedeće dvije godine realizirati projekt Pčela za EU.

Ukupna vrijednost projekta je 116. 820 ,48 KM od čega je 58. 410 KM donatorskih ili bespovratnih sredstava.

Ovime će se povećati tehnološki kapaciteti posuškog pčelarstva, uvođenjem u praksu najsuvremenije tehnološke pčelarske opreme, kao i broj košnica posuških pčelara za minimalno 600 novih. Također će se u proizvodnju uvesti niz novih pčelarskih proizvoda.

Vlada HNŽ-a je u ovoj godini dodijelila skoro 500 novčanih potpora za pčelarstvo. Dali su novčane potpore za podizanje novih nasada šljiva, maslina, vinograd.

No, osim pčelarstvu Hercegovina se sve više okreće maslinarstvu i to s razlogom.

Mostar podiže nasade maslina

Naime, stručnjaci tvrde na ovom podneblju rastu masline s najmanjim postotkom nezasićenih masnih kiselina koje daju ekstra djevičanska maslinova ulja.

Grad Mostar prepoznao je šansu u maslinarstvu, te kroz sljedeće tri godine u suradnji sa španjolskom korporacijom ''Agro Sevilla'' planira zasaditi 1000 hektara masline.

Neum gradi uljaru

Neum je također odlučio uložiti u maslinarstvo. Na ovom području ima oko 20.000 stabala maslina, te se maslinarstvom bavi oko 200 obitelji, stoga je nužna uljara. Općina Neum već je pokrenula konkretne korake, kako bi maslinari iz Neuma umjesto u Ljubuškom masline mogli obrađivati na svom terenu.

''Povećano je zanimanje za sadnju maslina i proizvodnju zdravoga ploda iz kojeg se dobiva ulje visoke kvalitete. Manji dio ploda masline koristi se za konzerviranje i soljenje. Ulju s ovih prostora je međunarodna komisija za procjenu kvalitete ulja dala najviše ocjene (ekstra djevičansko ulje)'', navedeno je iz Općine Neum.

Zahvaljujući zemljopisnom položaju, u Neumu su idealni uvjeti za pčelarsku proizvodnju. Ona posljednjih godina lagano raste, ali to nije ni blizu mogućnostima koje pruža ova regija, njezin biljni pokrivač i klimatski uvjeti. Prema dostupnim podacima, nekada je u Neumu bilo oko 7.500 pčelinjih košnica.

Foto: Sanja Čović


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španija, a slijedi na drugom mjestu Italija. Jedno stablo masline može dati... Više [+]

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Maslina Neum Mostar Med Pčelarstvo


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !