Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mini hladnjača u Strujićima
  • 07.08.2018. 17:00

Gradnja mini hladnjače od 90 kubnih metara u Popovom polju bliži se kraju

Građevinski radovi su privedeni kraju, slijedi montaža objekta, te se iz Agrarnog fonda nadaju da će do kraja naredne sedmice hladnjača biti montirana i stavljena na raspolaganje poljoprivrednicima ove opštine.

Foto: Pixabay/hakovk
  • 306
  • 18
  • 0

Agrarni fond iz Trebinja počeo je proteklih dana radove na izgradnji mini hladnjače u selu Strujići u Popovom polju, potvrdio je za Oslobođenje Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda.

"Projekat postavljanja hladnjača u okolini Trebinja rezultat je investicijske konferencije koja je održana u maju prošle godine u Trebinju. Tako smo već postavili tri hladnjače, i to u mjestu Ušće u Lastvi, u selu Mosko, kao i u Petrovom polju", kazao je Dutina.

Vrijednost projekta je 40.000 KM

Hladnjača u selu Strujići zapremine je 90 kubnih metara za voće i povrće koje proizvedu poljoprivrednici iz Popovog polja i dijela ljubinjske opštine, jer se nalazi na granici opština Trebinje i Ljubinje, a vrijednost projekta je 40.000 KM.

Namjera je da sve što se proizvede i ostane i proda se u Trebinju.

"Gradnjom hladnjača omogućit ćemo poljoprivrednicima iz Popovog polja i okoline da svoje proizvode čuvaju u idealnim uslovima, ali ćemo im dio proizvoda i otkupiti i tako im pomoći u najvećem problemu koji poljoprivrednici imaju, a to je plasman proizvoda", naglasio je Dutina.

Građevinski radovi su privedeni kraju, slijedi montaža objekta, te se iz Agrarnog fonda nadaju da će do kraja naredne sedmice hladnjača biti montirana i stavljena na raspolaganje poljoprivrednicima ove opštine.

20 kooperantskih ugovora

Inače, Agrarni fond je prošle godine krenuo sa otkupom proizvoda od trebinjskih poljoprivrednika i sa njih 20 potpisali su kooperantski ugovor o otkupu oko 60 tona voća i povrća.

"Zbog lošeg vremena ove godine malo kasni sazrijevanje proizvoda, ali već smo sada otkupili određene količine krastavca, paradajza i paprike koje smo plasirali kroz lance trgovačkih marketa i u trebinjske hotele i restorane", kazao je Dutina, dodajući da im je namjera da sve što se proizvede i ostane i proda se u Trebinju.

U narednom periodu očekuje se otkup i većih količina krompira, a Agrarni fond će, kako je istakao Dutina, otkupiti i proizvode od poljoprivrednika sa kojima do sada nije potpisao ugovore. Fond u narednom periodu ima u planu izgradnju još jedne hladnjače u okolini Trebinja.


Tagovi

Trebinje Hladnjače Agrarni fond Strujići Voće Povrće Otkup


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.