Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme u Srbiji
  • 22.06.2022. 10:00

Grad u šumadijskim selima ostavio pustoš: "Pobran" kukuruz, plastenici pokidani

Posljedice grada i oluje sabirat će se u narednim danima, a mještani Šumadijskog okruga u Srbiji očajno naglašavaju da je za mnoge kulture vegetacija završena

Foto: Toppress
  • 616
  • 133
  • 0

Veliko nevrijeme ostavljajući pustoš iza sebe zadesilo je šumadijska sela Opštine Topola i Rača u Srbiji, jučer (21. juna) u popodnevnim satima. Prema prvim informacijama najveću štetu pretrpjelo je selo Saranovo, račanske opštine, gdje je na pojedinim lokalitetima šteta stopostotna, piše Toppress.

"Za svega nekoliko minuta vjetar i grad su uništili sve. Ljetina je uglavnom obrana, usjevi uništeni, ne znam da li je u pojedinim njivama nešto ostalo od biljaka, to je nevjerovatno. U dvorištu crijep na sve strane, porazbijana stakla na kući, plastenici pokidani vjetar ih odnio, ne znam više šta da vam kažem, jer ovako nešto ni na filmu nisam gledao, prosto nevjerovatno", kaže za lokalni medij Saša Pantić.

Kako dalje svjedoče Saranovci, kukuruz je presjeklo na pola - savio se do zemlje, plastenici pokidani, povrtlarske biljke su stradale 100 posto.

Kukuruz poslije grada

"Pšenica treba da bude žetva za koji dan - šta sada da žanjemo? Ovo nismo doživjeli da za par minuta sve nestane", pričaju.

Proglašena vanredna situacija

Tokom večeri nadležni su proglasili vanrednu situaciju u topolskim selima Šume, Natalinci, Junkovac i Pavlovac zbog velikih šteta kakve se ne pamte u ovom dijelu opštine. Kolika je zapravo šteta znat će se nakon izlaska komisije koja će izvršiti procjenu.

"Pozivamo sve građane iz mjesnih zajednica da sačuvaju fiskalne račune od kupovine građevinskog materijala i opština će dijelom refundirati svaki račun zavisno od štete na domaćinstvima. Kako je šteta velika opštinske komisije će biti na terenu od sutra, ali da bi ubrzali pružanje pomoći pozvali smo mještane da sačuvaju snimke štete na svojim domaćinstvima i da krenu u sanaciju.

Odžaci oboreni, skinut crijep sa kuća

"Usjevi su potpuno uništeni ali razmjere te štete vidjet ćemo danas u toku dana. Sutra će opština usvojiti jasna pravila kako će ići procedura zahtjeva za refundaciju računa za građevinski materijal", napisao je na svom Facebook profilu član opštinskog vijeća Topole za infrastrukturu Dragan Jovanović.

Opustošena sela moravičkog okruga

Grad veličine kokošijeg jajeta pogodio je i teritoriju Dragačeva opštine Lučani u Moravičkom okrugu. Na najvećem udaru našle su se mjesne zajednice Dragačica, Bjelica, Vučkovica i Kotraža. Nevrijeme je potrajalo oko 15 minuta, a za to vrijeme pričinjena je velika šteta na poljoprivrednim usjevima, putevima, a oluja je nosila i crijepove sa kuća, prenosi RINA

Nevrijeme lomilo i drveća

Ne isključuje se ni mogućnost uvođenja vanredne situacije na dijelu teritorije ove opštine.

Posljedice grada i oluje sabirat će se u narednim danima, a mještani očajno naglašavaju da je za mnoge kulture vegetacija završena.


Fotoprilog


Tagovi

Grad Nevrijeme Šumadijska sela Dragan Jovanović Srbija Saša Pantić Šteta na usjevima


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete