Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje 2021.
  • 07.12.2022. 09:00

Godišnji rezultati: Najviše imamo ovaca, koliko zemljišta obrađujemo?

Podatke je objavio Federalni zavod za statistiku u okviru konačnih rezultata Godišnjeg istraživanja farmi iz prošle godine

Foto: Depositphotos/baronb
  • 245
  • 30
  • 0

Ukupno 176.113 hektara poljoprivrednog zemljišta korišteno je lani u Federaciji Bosne i Hercegovine. Najveći dio, čak 57 posto, zauzimaju livade i pašnjaci, dok na oranice otpada 35,4 posto ovog zemljišta. Pod voćem je 11.403 hektara, a vinogradi su na 1.838 ha. 

Podatke je objavio Federalni zavod za statistiku u okviru konačnih rezultata Godišnjeg istraživanja farmi iz prošle godine.

Najviše ovaca

Kada je riječ o brojnom stanju stoke, podaci se odnose na dan 1. decembra prošle godine, a najveće učešće imaju ovce sa 67,1 posto i goveda sa 21,4 posto, dok su manje brojne svinje s učešćem 8,2 posto i koze sa 3,2 posto.

Evidentirano je 146.114 goveda

Tako, podaci pokazuju da je evidentirano ukupno 457.563 grla ovaca, 146.114 goveda, 56.138 svinja i 21.818 koza. Brojno stanje peradi, prema ovom izvještaju, iznosilo je 7.603.474. 

Podaci iz GIF-a nisu uporedivi s onima koji se prikupljaju kroz ostala statistička istraživanja iz područja poljoprivrede jer su bazirani na uzorku i u skladu su s metodologijom koja se primjenjuje u svim EU članicama i zemljama regije.

Oplemenjivanje ovaca - za više janjetine i kvalitetniju vunu

Ostala statistička istraživanja se provode na bazi procjene općinskih službi za poljoprivredu za sva porodična poljoprivredna gazdinstva. 

EU regulativa

Godišnjim istraživanjem farmi se prikupljaju podaci o poljoprivrednoj proizvodnji na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima (PPG) i poljoprivrednim preduzećima. Istraživanje se provodi na osnovu entitetskih Zakona o statistici u FBiH.

Metodologija istraživanja temelji se na EU regulativi za ovu oblast. Podsjetimo, početkom ovog mjeseca statističke institucije u Bosni i Hercegovini započele su novo godišnje istraživanje farmi, koje se odnosi na 2022. Kako je najavljeno, anketiranje se provodi na teritoriji cijele BiH u periodu od 1. do 15 decembra. 


Tagovi

Godišnje istraživanje farmi GIF Poljoprivredno zemljište Pašnjaci Oranice Brojno stanje stoke


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.