Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske nepogode
  • 09.11.2021. 16:30

Godinu obilježile i suše i poplave, ipak farmeri bez većih gubitaka?

Poskupljenja žitarica i uljarica, koje čine osnovu za ishranu stoke, neminovno su utjecala i na domaće poljoprivredne proizvođače.

Foto: Bigstockphoto/Xato Lux
  • 131
  • 15
  • 1

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, Nedžad Bićo, izjavio je za Fenu da je za poljoprivredne proizvođače ova godina u većoj mjeri bila teška, u kojoj su nakon suša tijekom ljetnih mjeseci, nedavne poplave donijele još problema.

"Situacija sa poplavama, koje su najvećim dijelom pogodile Kanton Sarajevo, postupno se stabilizira i može se reći da ipak nije bilo nekih značajnijih šteta", ocjenio je Bićo.

Poljoprivrednici u katastrofalnom položaju 

Potencijalni gubici ogledaju se u tome što će se kasniti sa sjetvom zato što je zemlja dobro natopljena i nije moguće sada ulaziti na parcele, kako bi se provodile odgovarajuće agrotehničke operacije. 

Prema riječima predsjednika Udruženja, kada su u pitanju štete u stočarstvu, zabilježeno je par pojedinačnih slučajeva među kojima je i poljoprivrednik iz Trnova u Istočnom Sarajevu, koji je zbog nedavnih poplava ostao bez više od 120 ovaca. Što se tiče voća i povrća nakon što se završila sezona berbe, prinosi su značajno manji uslijed suše, smatra on. 

"Agrarni proizvodi već su poskupili, a za očekivati je da se i dalje nastavi rast njihovih cijena. Tržište sve diktira, a što se tiče poljoprivrednih proizvođača, oni su u katastrofalnom položaju", upozorava, dodajući da u uvjetima kada sjetva pšenice treba da je u punom jeku, đubriva su sve skuplja, baš kao i gorivo. 

Ne pamti se skuplja jesenja sjetva- cijene đubriva veće i do 400 odsto!

"Inputi koji se odnose na proizvodnju drastično su poskupili i do 400 posto. Sve će se to naravno odraziti i na konačnu cijenu gotovog proizvoda", zaključuje. 

Ove jeseni sije se sa smanjenim količinama

Cijene osnovnih namirnica širom svijeta u proteklim mjesecima znatno su porasle u odnosu na prošlu godinu. Poskupljenja žitarica i uljarica, koje čine osnovu za ishranu stoke, neminovno su utjecala i na domaće poljoprivrednike.

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS kažu da, prema njihovim informacijama sa terena, nije bilo šteta od poplava. Potvrđuju da je položaj farmera dosta težak, naročito kada je riječ o sjetvi i visokim cijenama đubriva i goriva. 

"Preovladava mišljenje da će ratari ove jeseni oranice zasijati sa smanjenom količinom mineralnog đubriva, što će neminovno na kraju utjecati na prinos. Također i površine su znatno manje nego što su sijane u 2020. godini", rekao je Vladimir Usorac, presjednik ovog udruženja.


Tagovi

Poskupljenja Poplave Suše Poljoprivredna proizvodnja Sjetva Cijene đubriva Poskupljenje žitarica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]