Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi pristupi
  • 26.04.2022. 17:00

Glavni ekspert pojasnio šta donosi nova strategija poljoprivrede

Poljoprivredni proizvođači, organizatori otkupa i prerađivači dobit će sigurniji i predvidljiviji ambijent u kojem mogu jasno vidjeti koje mjere će se provoditi i na koji način

Foto: Renata Prusina
  • 99
  • 17
  • 0

Izrada Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH do 2027. godine je pri kraju i do kraja maja bi trebala biti upućena u parlamentarnu proceduru na usvajanje, potvrdio je glavni ekspert Centralnog tima za sačinjavanje ovog dokumenta, Sabahudin Bajramović.

Ona donosi novine u pristupu ruralnim područjima, povećava obim investicija i udio javnih sredstava u podrškama investiranju, kazao je Bajramović za Fenu. Navodi i kako će, zbog poštivanja neophodnih procedura koje će uslijediti nakon što bude donesena, početak njene primjene sačekati izmjene odgovarajućih zakonskih rješenja, ali i donošenje novih zakona.

"Pojavljuju se nove ili drugačije mjere poljoprivredne politike za koje je potrebno stvoriti preduslove za njihovu implementaciju. Njenim usvajanjem bit će potrebno donijeti nove zakone o poljoprivredi i o novčanim podsticajima u poljoprivredi", kazao je.

Dug put do primjene

Riječ je o dva sistemska zakona koji uređuju oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja, dodao je, navodeći da su sadašnji zakoni doneseni na temelju EU uredbi koje su važile prije tri ciklusa programiranja.

"Pored toga neophodno je i napustiti postupanje po Zakonu o upravnom postupku, jer su rokovi za postupanje koje propisuje taj zakon neprovedivi u slučaju novčanih podsticaja u poljoprivredi i obradi podrški vezanih za ruralni razvoj", naglašava Bajramović.

Koji su prioriteti?

U konačnici, dodao je, poljoprivredni proizvođači, organizatori otkupa i prerađivači dobit će sigurniji i predvidljiviji ambijent u kojem mogu jasno vidjeti koje mjere će se provoditi i na koji način. Naglašava da će to olakšati planiranje proizvodnje, prodaje i investiranja te da sve treba rezultirati zdravim i održivim razvojem poljoprivrednog sektora u cjelini.

U prioritet stavljamo razvoj poslovanja poljoprivrednih zadruga i organiziranje poljoprivrednika u okviru zadružne organizacije. Direktna plaćanja pojednostavljujemo i pretvaramo ih u jedinstvena plaćanja po hektaru i grlu, što ostavlja prostor kantonalnim ministarstvima da svoje specifične proizvodnje dodatno podrže iz svojih budžeta, a da svi proizvođači na prostoru Federacije imaju što ujednačenije uslove za proizvodnju s obzirom na stepen podrške”, pojasnio je Bajramović.

Potcrtava i da se naročita briga u novoj strategiji posvećuje prenosu znanja i informacija, razvoju savjetodavne službe te područjima sa prirodnim ograničenjima za poljoprivrednu proizvodnju koja su ugrožena zbog velikog odliva stanovništva i prestanka bavljenja poljoprivredom.

"Naglasak je stavljen i na mlade poljoprivrednike koji tek preuzimaju upravljanje poljoprivrednim gazdinstvima, kojima su dizajnirane posebne mjere u cilju stabiliziranja dohotka i podrške investicijama u restrukturiranju njihovih gazdinstava", dodao je.


Tagovi

Strategija Poljoprivreda Poljoprivrednici Proizvodnja Ruralni razvoj Sabahudin Bajramović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete