Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kazneno djelo
  • 05.10.2022. 14:15
  • Varaždinska, Varaždin

Gdje ste polagali tečaj za rukovanje traktorom i kombajnom? Upitno više od 8.000 dozvola

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu tereti 62-godišnjega da je u šest županija izdao 8.357 uvjerenja fizičkim osobama za osposobljavanje za rukovanje poljoprivrednim strojevima i alatima, a koje nije bio ovlašten provoditi.

Foto: Depositphotos/Wollwerth
  • 1.319
  • 301
  • 0

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu pokrenulo je istragu protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog osnovane sumnje da je neovlašteno organizirao, provodio i naplaćivao tečajeve osposobljavanja za rad motornom pilom, kombajnom, traktorom i trimerom na području čak šest županija.

Pritom je, kako su objavili, izdao 8.357 uvjerenja fizičkim osobama čije osposobljavanje nije bio ovlašten provoditi te time ostvario nepripadnu imovinsku korist veću od 1.600.000 kuna.

Okrivljenog 62-godišnjaka terete da je od ožujka 2015. godine do listopada 2019. godine kao direktor trgovačkog društva iz Koprivnice, na području šest županija provodio i naplaćivao tečajeve za osobe izvan radnog procesa koje nisu bile zaposlene kod poslodavaca.

Njegovo društvo, napominju, nije bilo ovlašteno za osposobljavanje pojedinih fizičkih osoba za rukovanje poljoprivrednim strojevima i alatima te osposobljavanje za rad na siguran način, već je isključivo bilo ovlašteno za osposobljavanje fizičkih osoba zaposlenih kod poslodavaca unutar radnog procesa;

"Osnovano se sumnja da je potom u propisane obrasce neistinito upisivao da je provodio praktični dio tečaja, iako je provodio samo teorijski dio", navode tužitelji. 

Sumnjiči ga se za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 2. u vezi st. 1. Kaznenog zakona i krivotvorenja službene isprave iz čl. 279. st. 1. KZ-a.


Tagovi

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu Tečaj Upravljanje poljoprivrednim strojevima Kazneno djelo DORH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/