Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biogorivo
  • 30.09.2017. 18:00

Gašenjem industrije biogoriva EU gubi 100.000 radnih mjesta

Prijedlog Komisije utjecat će i na poljoprivrednike: postupno ukidanje konvencionalnih biogoriva onemogućit će im pristup dugoročnim prihodima koje “Farm Europe” procjenjuje na gubitak od 5 do 7 milijardi eura godišnje.

Foto: Ured Marijane Petir
  • 469
  • 23
  • 0

Ukoliko bi došlo do gašenja europske industrije biogoriva, prema trenutnom prijedlogu Komisije, po procjenama Europske udruge za obnovljivi etanol, došlo bi do gubitka sto tisuća radnih mjesta. Prijedlog Komisije utjecat će i na poljoprivrednike: postupno ukidanje konvencionalnih biogoriva onemogućit će im pristup dugoročnim prihodima koje “Farm Europe” procjenjuje na gubitak od 5 do 7 milijardi eura godišnje.

Zaključak je to panel rasprave o obnovljivim izvorima energije u europskom sektoru prometa: uloga biogoriva, održane u organizaciji Agencije za obnovljivu energiju u Predstavništvu Slobodne Države Bavarske pri Europskoj uniji.

"Biogoriva su važan element u postizanju ciljeva klimatske politike EU. Kada je riječ o sektoru prometa, 23% emisija stakleničkih plinova dolazi iz sektora prometa, dok istovremeno obnovljivi izvori energije u sektoru prometa uglavnom dolaze od biogoriva (88%)", rekla je hrvatska eurozastupnica Marijana Petir na raspravi u kojoj su sudjelovali i njemačka zastupnica u Europskom parlamentu Ulrike Müller, Nikolaus Von Peter iz Kabineta povjerenice za promet Violete Bulc te Max Schulman ispred Finske unije poljoprivrednih proizvođača i vlasnika šuma.

Na električnim vozilima zasigurno počiva budućnost, ali sadašnjost je još uvijek daleko od toga.
"Svaki diesel BMW koji upravo silazi s proizvodne trake u Münchenu trajat će oko devet godina na tržištu zapadnog dijela EU te potom još desetak godina na tržištu istočnog dijela EU. To će vozilo prevesti više od 150.000 km te će biti poželjna roba i nakon trećeg vlasnika. Ja ne nalazim niti jedno električno, pa ni hibridno vozilo za kojeg bih ukupne troškove mogla usporediti s tim BMW-om“, rekla je Petir napominjući kako prihodi stanovnika u zemljama istočne Europe ne omogućuju skoru zamjenu starih vozila novima.

"Do značajnije zamjene vozila proteći će još dosta vremena, a do tog trenutka jedino biogoriva mogu značajno utjecati na smanjenje korištenja fosilnih goriva u prometu i povećati energetsku neovisnost Unije o uvozu fosilnih goriva", kazala je Petir koja smatra kako nema govora o suprotstavljanju biogoriva i električnih vozila.

Općenito govoreći, Komisijinim prijedlogom izmjene Direktive o obnovljivim izvorima energije nisu zadovoljni. Prethodna direktiva nije dala jasnu budućnost biogoriva nakon 2021., a Komisija je novim prijedlogom dala još jedan loš signal investitorima. Petir također napominje kako i obveza umješavanja biogoriva za operatere treba biti jasno izražena u direktivi.

Foto: Ured Marijane Petir


Tagovi

Biogorivo Diesel Obnovljivi izvori energije


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!