Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrenovac
  • 26.10.2015. 18:00

Farmerima pojašnjavali rezultate analize zemljišta

Početkom oktobra završene su analize uzoraka poljoprivrednog zemljišta koji su uzeti tokom proleća i leta na području GO Obrenovac, a oko 300 poljoprivrednika iz ove opštine, pre nedelju dana dobilo je rezultate tih analiza.

Foto: depositphotos.com
  • 146
  • 10
  • 0

Stručnjaci poljoprivredno stručne savetodavne službe Padinska Skela, tokom protekle nedelje obilazili su poljoprivredna domaćinsta sa teritorije GO Obrenovac, kako bi proizvođačima pojasnili rezultate analiza, a u isto vreme pružili im savete u vezi povrtarske, stočarske i voćarske proizvodnje.

Dobar savez "zlata vredi"

"Obilazimo izabrana poljoprivredna gazdinstva koja se stručno nazivaju "lider gazdinstva", a pored njih obilazimo i gazdinstva koja nisu u sklopu naših obaveznih gazdinstava, ali i njima želimo da damo odgovarajući temeljni savet za vrstu poljoprivredne proizvodnje kojom se bave, u skladu sa datim klimatskim uslovima, kao i sa njihovim finansijskim mogućnostima", istakao je Dragoljub Krajnović, iz ove Poljoprivredno stručne-savetodavne službe.

Stručnjaci savetodavne službe, izabrali su za obilazak takozvano univerzalno gazdinstvo porodice Negovanović, iz sela Ratari, koje se bavi proizvodnjom povrća i uzgojem svinja i krava. "Naše proizvode plasiramo na pijaci na Novom Beogradu, već trideset pet godina. Bavimo se povrtarstvom i proizvodimo sve, od ranog kupusa do jesenje paprike i jesenjeg kupusa, a uzgajamo i krave i bikove", kaže Vladimir Negovanović.

Višestruka proizvodnja za bolji razvoj gazdinstva

Značaj višestruke proizvodnje kojom se bavi gazdinstvo Negovanović, najbolje se ogleda u tome što na ovaj način poljoprivrednici obezbeđuju i stajsko đubrivo za povrće koje uzgajaju i plasiraju na beogradskim pijacama, a preko ratarske proizvodnje obezbeđuju i hranu za stoku koju gaje.

Todo Terzić, poljoprivredni inženjer, ističe da ovakvi proizvođači mogu dobiti mnošto saveta na koji način da pravilno razvijaju svoje gazdinstvo i da je upravo to i svrha posete poljoprivrednih stručnjaka. "Od strane savetodavaca ovakvi proizvođači mogu dobiti savete koje hibride da gaje, kako se ponašaju u određenim uslovima, koje vrste voća i povrća su aktuelne na pijacama, kako da uzgajaju različite sortimente i mnoge druge korisne savete", kaže Todić.

Uskoro predavanja, radionice i tribine za poljoprivrednike

Vladimir Negovanović kaže da u mnoštvu obaveza, uvek odvoji vreme da čuje korisne savete te dodaje da ga poljoprivredni savetnici uglavnom posećuju tri do četiri puta godišnje i daju mu savete kako da svoju proizvodnju što bolje unapredi. Sezona radova još uvek traje, a iz savetodave službe Padinska Skela za zimu najavljuju predavanja, radionice i tribine o kojima će proizvođači biti unapred obavešteni.

Foto: depositphotos.com; budabar


Tagovi

Poljoprivredni stručnjaci Savetodavna služba Padinska Skela GO Obrenovac Poljoprivredna gazdinstva Visestruka proizvodnja Povrtarstvo Vocarstvo Stocarstvo


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer