Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mobilne tehnologije
  • 14.08.2015. 16:30

Farmeri iz grada nadziru proizvodnju telefonom!

Kako visokotehnološka oprema nije dostupna većem broju poljoprivrednih proizvođača, kreirane su jeftinije opcije koje su dostupne i na običnim mobitelima.

Foto: depositphotos.com
  • 82
  • 4
  • 0

U Keniji je sve više takozvanih telefonskih poljoprivrednika. Oni koriste nove tehnologije i biraju platforme koje im pomažu kako bi što učinkovitije mogli upravljati svojim usjevima na farmama. Tako im mobilni uređaji omogućavaju da žive i rade u gradu, a bave se poljoprivredom na selu.

Tehnološki div IBM trenutno u Keniji provodi projekt EZ-Farm uz pomoć kojega se istražuje na koji način sofisticirani analitički podaci mogu pomoći farmerima da ostanu u kontaktu s onim što se stvarno događa u njihovim malim tvrtkama izvan gradova.

Do podataka preko aplikacije

I u afričkoj Keniji sve se više poljoprivrednika koristi aplikacijama za poboljšanje proizvodnje.

Tako se senzori strateški razmještaju uokolo kako bi se na farmama kontrolirala razina vode, količina vlage u tlu i oprema za navodnjavanje. Infracrvene kamere mjere razinu fotosinteze, koja može ukazivati jesu li usjevi previše ili premalo zaliveni, a svi prikupljeni podaci se bežičnim putem šalju IBM Cloudu kojemu poljoprivrednici mogu pristupiti uz pomoć aplikacije na svojim pametnim telefonima.

"Takvi telefonski farmeri često putuju tijekom vikenda kako bi posjetili svoje farme. Oni traže pametne načine kako bi bolje upravljali s vodnim resursima neophodnim za navodnjavanje i rastom njihovih usjeva", kaže Kala Fleming koja u IBM vodi vodna i poljoprivredna istraživanja.

Dostupna i jeftinija rješenja

Kreirana je i digitalna mreža malih gospodarstava i korisnika vode koji pružaju mogućnost drugim organizacijama u potrazi za uslugom s dodanom vrijednošću, kako bi generirali prihode i povećali produktivnost.

No takva visokotehnološka oprema nije dostupna većem broju malih gospodarstava pa zato postoje i jeftinija tehnološka rješenja koja jednako utječu na jačanje poljoprivrednika do kojih često nisu dolazile informacije ili su ih loše savjetovali.

Harun Munuve koji uzgaja različite vrste usjeva na svojoj farmi u Ruiru, nekoliko kilometara sjeverno od Nairobija kaže kako se u početku oslanjao na susjede ili trgovce u poljoprivredi kako bi saznao koju vrstu sjemena treba uzgajati. No, posljednja sezona je bila presudna za njega. Odlučio se i posadio nekoliko određenih sorti koje, kako se ispostavilo, nisu bile baš najbolje za njegovu regiju. Nije više oklijevao nego je pokrenuo aplikaciju MbeguChoice kako bi mu ona pomogla u proizvodnji.

MbeguChoice aplikacija dostupna svima

Ova aplikacija zahtijeva da korisnici odgovore na nekoliko jednostavnih pitanja o lokaciji i željenoj vrsti usjeva kako bi ih se moglo savjetovati o dostupnom sjemenu, tko ga prodaje, kakva su mu svojstva, koliko je otporno na sušu i kada sazrijeva. "Znamo sve o novim sortama i gdje uspijevaju. Više se ne moram oslanjati na druge. Svjestan sam svake nove sorte i kako ona uspijeva u mom kraju", kaže Munuve.

Iza aplikacije MbeguChoice je tvrtka Agri Experience čija direktorica Aline O'Connor kaže kako su oni poljoprivrednicima ponudili izbor, ali da često ne znaju što je to. "Dobro sjeme na pogrešnom mjestu više nije dobro sjeme. Sjeme koje odlično funkcionira u Nairobiju nije dobro na nižim visinama", dodaje ona priznajući ipak kako mnogi farmeri imaju osnovne mobitele zbog kojih im nije omogućen ovakav visokotehnološki pristup, ali se unatoč tome pripremaju se za budućnost.

WeFarm za jednostavne mobitele

Zbog toga se s korisnim informacijama do farmera s takvim jednostavnim mobitelima pokušava doći putem SMS-ova i tekstualnih poruka. Jedna od njih je WeFarm koja omogućava poljoprivrednicima da im postave pitanja o specifičnom problemu na svojoj farmi, a na kojega im odgovaraju njihovi vršnjaci. Od kada je pokrenuta ove veljače, na njega se prijavilo više od 4.500 poljoprivrednika.

"Veliki dio svijeta nema pristup internetu ili informacijskim servisima. To posebno vrijedi za male poljoprivrednike koji obično žive u izoliranim ruralnim područjima, daleko od internet kioska ili stručnih savjeta", kaže Teresa Nekesa, programska menadžerica WeFarm Afrika.

FarmDrive za izradu kreditnog profila

Stoga su se morali odlučiti za tehnologiju koja je dostupna njihovoj ciljanoj grupi kako bi profunkcionirala. No, takve podatke Peris Bosire, suosnivač kenijske tvrtke FarmDrive smatra beskorisnima, ako se ne povežu s financijama. A trenutno je svega 1% komercijalnih kredita u istočnoj Africi otišlo na poljoprivredu. "Postoji veliki jaz kod financiranja, a osjećamo kako tehnologija može odigrati ulogu da se to premosti", kaže Bosire.

Tako FarmDrive pomaže farmerima da izgrade kreditni profil i unesu ulazne financijske podatke uz pomoć SMS-a ili aplikacije na androdima ili online kako bi ih se povezalo s kreditnim kućama i poslovnim bankama radi pravovremenog i relevantnog informiranja.

Stephen Kiguru uzgaja stoku, pčele i povrće na svojoj maloj farmi u Lari u pokrajini Kiambu, a kako bi znao kako mu se posao razvija i napreduje, počeo je koristiti FarmDrive. "Nisam znao puno o profitu koji se stvarao iz različitih aktivnosti na farmi u koje sam uključen, gdje bolje zarađujem i što se traži na tržištu", kaže on.

Neiskorišteni potencijal mobilne industrije i IT sektora

Uz pomoć SMS-a, na svojem običnom mobitelu sada prima izvješća o poljoprivrednim aktivnostima, a zahvaljujući rastućem kreditnom profilu, možda će mu u budućnosti biti dostupan i zajam.

Iako tehnologija nudi veliki potencijal malim gospodarstvima u Africi, Emilio Hernandez, službenik za financije u poljoprivredi pri FAO, vjeruje kako je iza Kenije manje inovacija nego što bi ih trebalo biti. Prema njegovu mišljenju, nezgrapna regulacija IT i mobilne industrije često su kočnica napretka. "Svi se slažu kako postoji neiskorišteni potencijal, ali je ograničen na određenim mjestima te je pitanje: koliko veliko to može biti?", pita se on.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Poljoprivreda Razvoj Pčele Usjevi Farma Zajam FAO Stoka Tehnologija Inovacija Afrika Vodni resursi Kenija Aplikacije IBM Poljporivrednici Infracrvene kamere EZ-Farm Senzori Digitalna mreža Harun Munuve MbeguChoice Kala Fleming Agri


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija :)

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

56


Glasova: 24

Da 42,9%

Glasova: 23

Ne 41,1%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,1%

Pregled ankete

Pregled ankete