Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FADN
  • 15.06.2015. 13:20

FADN - pola stoljeća podrške proizvođačima

FADN sustav omogućuje godišnje praćenje prihoda i poslovanja poljoprivrednih gospodarstava u EU te bitno doprinosi evaluaciji Zajedničke poljoprivredne politike i ukazuje na potrebe proizvođača

Foto: http
  • 249
  • 28
  • 0

Jedan od izvornih sustava za prikupljanje i analizu podataka o prihodima poljoprivrednih gospodarstava prošloga je tjedna obilježio svoju 50. obljetnicu. Riječ je dakako o FADN-u, odnosno sustavu poljoprivrednih knjigovodstvenih podataka (engl. Farm Accountancy Data Network).

Također poznata i po svom francuskom akronimu Rica (Reseau d'Information Comptable Agricole) ova mreža predstavlja europski sustav nacionalnih anketa o računovodstvenim podatcima poljoprivrednih gospodarstava EU, prikupljenih sa ciljem praćenja njihova prihoda i poslovanja.

Obveza svih članica EU

FADN je utemeljen još 1965. godine na razini Europske unije, kada su odlukom Vijeća 79/65 uspostavljene pravne osnove za organizaciju sustava. FADN sustav temelji se na godišnjem (knjigovodstvenom) prikupljanju proizvodnih, ekonomskih i financijskih podataka s uzorka poljoprivrednih gospodarstava. Gospodarstva su klasificirana u skupine prema sljedećim kriterijima: ekonomska veličina gospodarstva, vrsta (tip) poljoprivredne proizvodnje te regionalna pripadnost.

Prije 1989. podaci su se pohranjivali na papiru, a do 2001. godine na magnetskom mediju. Sada se javno objavljuju u online bazi.

Provođenje godišnjih istraživanja o visini dohotka poljoprivrednih gospodarstava po EU FADN metodologiji instrument je Europske Komisije za vrednovanje dohotka poljoprivrednih proizvođača. Na ovaj način omogućeno je praćenje utjecaja Zajedničke poljoprivredne politike na njihovo poslovanje te usmjeravanje novih politika i pravilnika.

Pola stoljeća sustava FADN prigodno je obilježeno 11. lipnja 2015. u Bruxellesu. Ovom prilikom, Phil Hogan, EU povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj izjavio je: "Sretan sam što FADN-u mogu čestitati pedesetu godišnjicu! Ovaj sustav čini bitan doprinos oblikovanju i evaluaciji politike i doprinosi tome da CAP teče glatko. Nakon prvih pola stoljeća rada, raduje me što će nam sustav nastaviti pružati svoje korisne analize još dugo vremena."

Godišnje se analizira 80.000 EU gospodarstava

Danas je FADN jedini izvor mikroekonomskih podataka poljoprivredne proizvodnje, usklađenih s knjigovodstvenim načelima. Istraživanje ne pokriva sva poljoprivredna gospodarstava u Uniji, već samo ona koja se zbog svoje veličine može smatrati komercijalnima.

Trenutno, godišnja analiza sastoji se od više od 80.000 gospodarstava. Oni predstavljaju populaciju od oko 5.000.000 farmi u EU, što pokriva oko 90% ukupnog korištenog poljoprivrednog područja (UAA) i račun za oko 90% od ukupne poljoprivredne proizvodnje.

FADN u Hrvatskoj

Kako je provođenje godišnjih istraživanja o visini dohotka poljoprivrednih gospodarstava obveza svih članica EU, provodi se i u nas, no bitno je napomenuti da gospodarstva u prikupljanju podataka sudjeluju dobrovoljno.

U istraživanje pak ulaze samo komercijalna poljoprivredna gospodarstva, odnosno ona koja su, prema Savjetodavnoj službi, dovoljno velika da osiguraju glavnu aktivnost poljoprivrednika i razinu prihoda dostatnu za održavanje vlastite egzistencije i egzistencije obitelji. Prikupljeni podatci su povjerljive prirode, a javno se objavljuju samo zbirne informacije.

Foto: http://assets.fwi.co.uk/


Tagovi

Phil Hogan Zajednička poljoprivredna politika FADN Sustav poljoprivrednih knjigovodstvenih podataka Rica Europska unija Povjerenik za poljoprivredu Europska komisija


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]