Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 07.03.2022. 16:30

Evropa mora zaštititi poljoprivredu kako bi se suočila s posljedicama rata u Ukrajini

Moramo ponovno 'naoružati' našu poljoprivredu kako bismo se suočili s dvjema velikim krizama u isto vrijeme: ratom u Ukrajini i klimatskim promjenama, istaknula je Christiane Lambert, predsjednica Copa-e.

Foto: Bigstock/iPixel Studio
  • 67
  • 80
  • 0

Evropsko udruženje poljoprivrednika Copa i Cogeca zatražilo je od EU da se poduzme sve kako bi se 2022. godine obradila sva raspoloživa zemlja i time nadoknadila blokada ruske i ukrajinske poljoprivredne proizvodnje, uslijed rata koji traje, javlja Hrvatska poljoprivredna komora. 

Mora se učiniti sve kako bi se spriječili poremećaji u lancima snabdijevanja, koji će neminovno dovesti do nestašica u određenim dijelovima svijeta. "Ovo je bitno pitanje suvereniteta hrane i demokratske stabilnosti", poručilo je krovno udruženje evropskih poljoprivrednika s koordinacijskog sastanka.

Raspravljalo se i o prvim odgovorima i mjerama na ovu situaciju koji su usvojeni na izvanrednom sastanku Vijeća AGRIFISH u organizaciji francuskog predsjedništva.

Naime, kažu, snažna solidarnost poljoprivredne zajednice s ukrajinskim narodom stvarna je i vidljiva u svim zemljama članicama. Poljoprivrednici su već počeli dočekivati ​​izbjeglice na svojim farmama, na putu su i prvi konvoji koje su organizirali, a uz hranu šalju se i druge potrepštine te finansijske donacije.

U akcije pomoći uključit će se i hrvatski poljoprivrednici

"Copa-Cogeca će ovih dana na svojoj web stranici objaviti više informacija za poljoprivrednike, zadruge i sve građane koji žele podržati akcije koje poduzima agrarna zajednica EU, a u ovu akciju uključit će se i hrvatski poljoprivrednici i HPK", izjavio je predsjednik Komore, Mladen Jakopović.

Kao rezultat ovog sastanka u narednim danima ukrajinska poljoprivredna organizacija UNAF (Ukrajinski nacionalni agrarni forum) postat će partner Copa i Cogeca.

Ramon Armengol, predsjednik Cogece izjavio je kako evropski poljoprivrednici podržavaju svoje ukrajinske kolega da postanu partneri te da je to prirodna reakcija i izraz solidarnosti. Evropska poljoprivredna zajednica mobilizira se na svim nivoima kako bi pružila konkretnu podršku ukrajinskom narodu i izbjeglicama koji pristižu u sve države članice. 

Iz HPK ističu kako na političkom i ekonomskom planu, početne analize jasno pokazuju važnost izazova obnove s kojima će se evropska poljoprivreda suočiti u kratkom i srednjem roku. Rat koji pogađa Evropu imat će posljedice po cijeli svijet još nekoliko godina, a većina proizvodnji bit će direktno ili indirektno pogođene. Stoga je bitno imati snažan evropski odgovor kako bi se zajednički odgovorilo na ovu humanitarnu i ekonomsku katastrofu.

Očekuju se iznimne mjere

Copa i Cogeca očekuju da Evropska komisija 8. marta usvoji sveobuhvatne mjere te poručuju da je brzina njihove primjene od presudne važnosti jer su pojedini sektori već ozbiljno pogođeni povećanjem cijena uzrokovanim Covidom i energetskom krizom. Također, poljoprivrednici svih država očekuju i jasne smjernice politike u kom smjeru treba ići sjetva i buduća proizvodnja, ako se rat nastavi. 

Sigurnost snabdijevanja hranom prioritet - EK aktivira vanredne tržišne mjere i krizne rezerve?

Christiane Lambert, predsjednica Copa-e naglasila je kako ruska vlada koristi sigurnost hrane kao oružje čemu se je potrebno suprotstaviti. "Kao i kod energetike, u poljoprivredi čvrsto vjerujemo da je moguće ojačati našu stratešku autonomiju uz nastavak napretka u pogledu održivosti", kazala je. Kako dodaje, suprotstavljanje ove dvije dimenzije, kako smo posljednjih dana čuli u Bruxellesu je neproduktivno.

"Moramo ponovno 'naoružati' našu poljoprivredu kako bismo se suočili s dvjema velikim krizama u isto vrijeme: ratom u Ukrajini i klimatskim promjenama", zaključila je Lambert.

Iz HPK ističu kako zajedno sa svojim kolegama iz Copa i Cogeca godinama ponavljaju, a što današnje činjenice jasno dokazuju, da je sigurnost hrane od izuzetne strateške važnosti. Potrebna je promjena paradigme u načinu na koji Bruxelles razmišlja o poljoprivredi, počevši od ciljeva postavljenih u strategiji Od polja do stola. 

Zato poljoprivrednici i zadruge sada čekaju konkretne smjernice i akcije kao i rješenje za prehrambene, energetske, klimatske i ekološke izazove, te je hitno potrebno osloboditi potencijal evropske poljoprivrede za ublažavanje posljedica ovog rata.


Tagovi

Copa-Cogeca HPK Mladen Jakopović Christiane Lambert Ukrajina Rat Klimatske promjene Europska poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

22

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 59,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 27,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,5%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,1%

Pregled ankete

Pregled ankete