Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalni pesticidi
  • 18.06.2021. 18:00

Europol: Zaplijenjeni ilegalni pesticidi u vrijednosti 80 milijuna eura

Čak 1.203 tone ilegalnih pesticida uklonjeno je s tržišta operacijom Silver Ax V koja je provedena početkom ove godine, objavio je Europol.

Foto: Bigstock/wellphoto
  • 113
  • 9
  • 0

U razdoblju od 13. siječnja do 25. travnja ove godine Europol je proveo šestu operaciju nazvanu Silver Axe V usmjerenu na trgovinu krivotvorenih i ilegalnih sredstava za zaštitu bilja. Inspekcije su tako vršile kontrolu na kopnenim i morskim granicama, na unutarnjem tržištu kao i u isporuci robe. Akcija je rezultirala s 12 uhićenja od kojih je sedam bilo u Italiji i pet u Španjolskoj. Prijavljeno je ukupno 763 prekršaja, a nađeno je 1.203 tone ilegalnih pesticida, priopćio je Europol. 

Zabrinjavajuć je podatak da se njima može tretirati površina od čak 185.000 četvornih kilometara, koja odgovara veličini poljoprivrednog zemljišta u Poljskoj i Portugalu zajedno. Oko 100 tona je zaplijenjeno kod proizvođača, trgovina i logističkih tvrtki, a još je 82 tone pod istragom.

U akciji je sudjelovalo 35 zemalja uključujući 27 iz Europske unije. Preostalih osam su Australija, Brazil, Kolumbija, Švicarska, Ukrajina, Velika Britanija, Norveška i SAD.

Niže cijene, ali nepoznat sastav

Sredstva za zaštitu bilja su inače najkontroliranija grana kemijske industrije na svijetu. Istraživanje njihovog utjecaja na biljke, okoliš i ljudsko zdravlje, kao i postupak registracije, traje više od 11 godina i košta stotine tisuća eura. Kontrolira se njihov uvoz, izvoz, prodaja na veliko i malo te pravilna uporaba.

Unatoč restriktivnim zakonskim propisima, sive ekonomije mogu doseći udio od nekoliko posto na europskom tržištu. Procjenjuje se da gospodarstvo EU godišnje gubi 1,3 milijarde eura kao rezultat trgovine takvim pripravcima.

Krivotvoreni pesticidi često imaju nižu cijenu, a njihov sastav je nepoznat. Iz dosadašnjih zapljena znamo da sadrže i zabranjene aktivne tvari nepoznatog podrijetla, dodatne nečistoće koje mogu višestruko povećati toksičnost takvog pripravka i proizvode sa smanjenom količinom aktivne tvari ili više njih.

Posljedice njihove primjene teško je pobrojati. To može biti onečišćenje polja, usjeva, ukupan gubitak prinosa, rezidue neprovjerenih tvari koje mogu biti opasne za okoliš, pčele i ljudsko zdravlje. Poljoprivrednik koji kupuje ilegalna sredstva dodatno riskira novčane kazne, gubeći dobru reputaciju, pa čak i subvencije EU.

Spriječiti njihov ulazak na EU tržište 

Da bi se učinkovitije reagiralo na ovu prijetnju, nakon prve operacije 2015. godine, razvijen je europski koordinirani pristup, a ukupno je zaplijenjeno 3.771 tone ilegalnih pesticida od čega je prošle godine bilo njih 1.350

"Ova zapljena jasno pokazuje da zajedno možemo bolje osigurati sigurnost građana EU-a i zaštititi okoliš u budućnosti", kazala je Catherine De Bolle, izvršna direktorica Europola.

Da je suradnja između industrije i Europola važnija je nego ikad prije potvrdila je i Géraldine Kutas, generalna direktorica organizacije CropLife Europe

"Kako bismo postigli ciljeve strategije Od polja do stola, moramo osigurati da na europsko tržište ne ulaze ovakva sredstva", napomenula je Kutas i dodala da je za uspjeh važno nastaviti s podizanjem svijesti poljoprivrednika, ali i s jačanjem legitimnih kanala distribucije.


Tagovi

Ilegalni pesticidi Europol Zlouporaba Silver Axe V


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !