Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU i Meksiko
  • 29.04.2018. 11:00

EU otvara tržište Meksika - gotovo sva trgovina robom odvijat će se bez carina

Evropska unija i Meksiko postigli su novi dogovor o trgovini koji je dio šireg moderniziranog Globalnog sporazuma između EU-a i Meksika.

Foto: Bigstockphoto/agnormark
  • 210
  • 12
  • 0

Evropska unija i Meksiko postigli su novi dogovor o trgovini koji je dio šireg moderniziranog Globalnog sporazuma između EU-a i Meksika. Gotovo sva trgovina robom između EU-a i Meksika odvijat će se bez carina, uključujući u poljoprivrednom sektoru.

Jednostavniji carinski postupci koristit će industriji EU-a, uključujući sektore kao što su farmaceutski proizvodi, strojevi i transportna oprema. Dogovorom se utvrđuju i progresivna pravila za održivi razvoj. EU i Meksiko između ostalog se obvezuju učinkovito ispuniti svoje obveze u okviru Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Ovo će biti prvi trgovinski sporazum EU-a u koji je uključena borba protiv korupcije u javnim i privatnim sektorima, izvještava Evropska komisija

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: "Današnjim dogovorom dokazali smo da trgovina može i mora biti korisna za obje strane. Suradnja Meksika i EU-a polučila je rezultat od uzajamne koristi. To smo postigli kao partneri koji su spremni na raspravu i obranu svojih interesa, ali koji su isto tako spremni na kompromis kako bi izišli jedni drugima u susret. Ovim dogovorom Meksiko se pridružuje Kanadi, Japanu i Singapuru na rastućem popisu partnera koji žele surađivati s EU-om u obrani otvorene, pravedne trgovine utemeljene na pravilima."

Nove prilike za izvoz pića i prehrambenih proizvoda visoke kvalitete

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström dodala je: "U razdoblju kraćem od dvije godine EU i Meksiko postigli su dogovor kojim se odgovara na gospodarske i političke izazove 21. stoljeća. Otvaramo novo poglavlje u našem dugom i uspješnom odnosu, potičemo trgovinu i otvaramo radna mjesta. Današnjim dogovorom šaljemo snažnu poruku drugim partnerima - da je uspješna modernizacija postojećih trgovinskih sporazuma moguća kada oba partnera dijele jasno i nedvojbeno uvjerenje o koristima otvorenosti i slobodne i poštene trgovine."

Povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan izjavio je: "Ovim dogovorom opet se dokazuje vrijednost globalnog vodstva EU-a u promicanju otvorene trgovine utemeljene na pravilima. Naša je obveza pružiti našim građanima koristi u njihovim vlastitim zemljama kroz bližu suradnju s našim inozemnim partnerima. Ovaj dogovor pozitivan će se odraziti na naš poljoprivredno-prehrambeni sektor jer će stvoriti nove prilike za izvoz pića i prehrambenih proizvoda visoke kvalitete, što će potaknuti rast i otvaranje više radnih mjesta, posebno u ruralnim područjima."

Godine 1997. Meksiko je bio prva država u Latinskoj Americi koja je potpisala Globalni sporazum s EU-om. Taj je sporazum stupio na snagu 2000., a zamijenit će ga novi sporazum nakon što se ratificira.

Od dogovora, nakon što ga se finalizira i odobri, imat će koristi i poduzeća i potrošači u cijeloj Evropi, a njime će se ujedno promicati program trgovinske politike temeljen na vrijednostima EU-a. Današnjim se načelnim dogovorom osuvremenjuje trgovinski odnos EU-a i Meksika tako što se uklanja većina preostalih prepreka trgovini.

Otkad je prošli trgovinski sporazum između EU-a i Meksika stupio na snagu 2000., trgovina između EU-a i Meksika raste po stopi od oko 8% godišnje, što je dovelo do cjelokupnog povećanja od 148% u trgovini robom tijekom tog razdoblja. Unatoč pozitivnim rezultatima, trgovinski odnos mogao se poboljšati u mnogo područja, što se u novom sporazumu rješava ukidanjem carina na gotovu svu trgovinu robom.

Glavni elementi sporazuma

1. Poljoprivredni izvozni proizvodi iz EU-a kao što su perad, sir, čokolada, tjestenina i svinjetina imat će najviše koristi.

Sporazumom se, prije svega, postiže sljedeće:

  • omogućuje se povlašten pristup mnogim sirevima kao što su gorgonzola i roquefort, za koje carine trenutačno iznose do 20% te se osigurava znatan novi pristup za mnoge druge vrste unutar godišnjih kvota
  • osigurava se izvoz znatne količine mlijeka u prahu na jedno od najvećih tržišta u iznosu od 30.000 tona od trenutka stupanja na snagu, koji će se povećati na 50 000 tona nakon pet godina
  • EU-u se omogućava znatno povećanje izvoza svinjetine u Meksiko zbog ukidanja carina na gotovo sve proizvode od svinjetine
  • ukidaju se carine na proizvode poput čokolade (koja trenutačno iznosi do 30%) i tjesteninu (trenutačno iznosi do 20%)
  • osigurava se zaštita od imitacije, takozvana oznaka zemljopisnog podrijetla, za više od 340 prepoznatljivih evropskih prehrambenih proizvoda i pića u Meksiku, kao što su sir Comté iz Francuske, sir Queijo São Jorge iz Portugala, salama Szegedi szalámi iz Mađarske i šljive Magiun de prune Topoloveni iz Rumunjske. To znači da se proizvođači tradicionalnih delicija iz EU-a više ne nadmeću s imitacijama te da potrošači pri kupnji tih proizvoda mogu biti sigurni da kupuju izvorni proizvod.

U pogledu carinskih postupaka, novim sporazumom uvest će se nova pravila za pojednostavnjivanje i ubrzavanje papirologije i fizičkih pregleda na meksičkim carinama.

2. Sporazum uključuje sveobuhvatno poglavlje o trgovini i održivom razvoju, kojim se utvrđuju najviši standardi u području rada, sigurnosti, zaštite okoliša i zaštite potrošača. Uvodi se novi dijalog s civilnim društvom u svim područjima sporazuma, jača se djelovanje EU-a i Meksika u području održivog razvoja i klimatskih promjena, posebno obveze koje su preuzele obje strane u okviru Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Pravo država članica da organiziraju javne usluge na koji god način odaberu zadržava se i potpuno štiti.

Sporazum uključuje i izričito upućivanje na načelo predostrožnosti koje je već utvrđeno u ugovorima EU-a i koje EU-u omogućava zadržavanje proizvoda izvan svojeg tržišta sve dok ne bude znanstveno potvrđeno da su sigurni.

To će biti i prvi trgovinski sporazum EU-a koji će uključivati odredbe za borbu protiv korupcije s mjerama usmjerenima na sprečavanje mita i pranja novca. Širim Globalnim sporazumom, čiji je ključni dio dogovor o trgovini, također se obuhvaća zaštita ljudskih prava te poglavlja o političkoj i razvojnoj suradnji.

3. Sporazumom je ostvaren i velik napredak jer poduzećima pruža uzajamni pristup vladinim ugovorima na tržištima javne nabave i EU-a i Meksika. Poduzeća iz EU-a i Meksika bit će ravnopravna bilo da se nadmeću u Meksiku ili EU-u. Meksiko se obvezao i da će započeti pregovore sa svojim saveznim državama kako bi poduzeća EU-a mogla sudjelovati na natječajima za ugovore na državnoj razini u trenutku kada se sporazum potpiše.

4. To je otvaranje povezano i s uspostavom ravnopravnih tržišnih uvjeta: dogovorili smo visoku razinu zaštite prava intelektualnog vlasništva. Time se štiti istraživanje i razvoj u EU-u i jamče se poštene naknade za umjetnike u EU-u te se štiti 340 već navedenih tradicionalnih delicija EU-a.

5. Novim sporazumom otvara se trgovina uslugama, kao što su financijske usluge, transport, e-trgovina i telekomunikacije. Sporazumom će se pridonijeti i razvoju okruženja pogodnog za gospodarstvo temeljeno na znanju, a otvorit će se i novo poglavlje na temu digitalne trgovine. Time će se ukloniti nepotrebne prepreke internetskoj trgovini, kao što su carine za preuzimanje aplikacije, i uspostavit će se jasna pravila za zaštitu potrošača na internetu.

6. U području zaštite ulaganja sporazumom se poboljšavaju investicijski uvjeti te on uključuje nov sustav sudova za ulaganja EU-a, kojim će se osigurati transparentnost i prava vlada na zakonsko uređivanje u javnom interesu, te će se osigurati suradnja Meksika i EU-a na uspostavi multilateralnog suda za ulaganja.

Konačno, ovim sporazumom učvrstit će se vodeća uloga Evrope u oblikovanju globalizacije uspostavom trgovinskih pravila u skladu s našim temeljnim vrijednostima te će se zaštititi interesi i osjetljive točke EU-a. To pridonosi rješavanju izazova utvrđenih u dokumentu za razmatranje o Svladavanju globalizacije koji je Komisija predstavila u okviru procesa na temelju Bijele knjige.

Sljedeći koraci

Današnji načelni dogovor uključuje najvažnije dijelove sporazuma. U određenim poglavljima još se moraju izgladiti tehničke pojedinosti. Pregovarači obiju strana nastavit će rad na temelju današnjeg načelnog dogovora kako bi riješili sva preostala tehnička pitanja i finalizirali puni zakonski tekst do kraja godine. Potom će Komisija sporazum uputiti na pravnu provjeru i prijevod na sve službene jezike EU-a, nakon čega će ga dostaviti na odobrenje Evropskom parlamentu i Vijeću Evropske unije.

Kontekst

Pregovori o novom sporazumu s Meksikom započeli su u maju 2016. na temelju pregovaračkih smjernica Vijeća. Provedeni su u skladu s Komisijinim visokim standardima transparentnosti. Osim što su ih pomno pratili Evropski parlament i države članice, Komisija je osigurala pristup informacijama o napretku pregovora u redovitim izvješćima o krugovima pregovora te pregovaračkim prijedlozima.

Trgovinski stup dio je šireg Globalnog sporazuma kojim se utvrđuje okvir za odnos EU-a i Meksika i koji obuhvaća pitanja širih zajedničkih interesa koja se ne ograničavaju samo na trgovinu, a uključuju politička pitanja, klimatske promjene i ljudska prava.

Godine 1997. Meksiko je bio prva država u Latinskoj Americi koja je potpisala Globalni sporazum s EU-om. Taj je sporazum stupio na snagu 2000., a zamijenit će ga novi sporazum nakon što se ratificira.


Tagovi

Jean-Claude Juncker Meksiko Carina Trgovinski sporazum Tržište Evropska komisija Zaštita ulaganja Trgovina uslugama Globalni sporazum


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

29


Glasova: 10

Da 34,5%

Glasova: 14

Ne 48,3%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]