Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bioraznolikosti
  • 10.06.2021. 16:30

EP ne želi glifosat: Copa-Cogeca ih prozvala da nemaju veze sa stvarnošću na terenu

Europarlamentarci se protive ponovnom odobrenju upotrebe glifosata nakon 31. prosinca 2022. Tajnik udruge Copa-Cogeca upozorava: Još jednom se od nas traži da učinimo više s manje.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 48
  • 3
  • 0

Europski parlament (EP) je s 515 glasova za, 90 protiv i 86 suzdržanih podržao Strategiju EU-a o bioraznolikosti do 2030. godine. Zatraženo je donošenje europskih propisa o zaštiti, no Parlament je upozorio da će u provedbi biti ključna financijska podrška poljoprivrednicima, ribarima i šumarima.

Prema procjenama Znanstveno-političke platforme za bioraznolikost i usluge ekosustava (IPBES), priroda u svijetu propada neviđenom brzinom, a izumiranje prijeti milijunu od procijenjenih osam milijuna vrsta. Zastupnici stoga pozdravljaju namjeru Strategije EU-a da do 2050. globalni ekosustavi budu obnovljeni, otporni i prikladno zaštićeni.

Specifični zahtjevi su zaštititi 30 posto kopnenih i morskih područja EU-a, postaviti obvezujuće ciljeve za urbanu bioraznolikost, a europarlamentarci su se složili i s tim da je potrebno hitno djelovanje za zaustavljanje smanjenja populacije pčela i drugih oprašivača, stoji u priopćenju. Zatražili su i da se na konferenciji UN-a u listopadu 2021. donese pakt sličan Pariškom sporazumu kojim bi se utvrdili globalni prioriteti u tom području za 2030. i nakon nje.

Također, zastupnici se protive ponovnom odobrenju upotrebe glifosata nakon 31. prosinca 2022. Ponovili su svoj zahtjev da se inicijativa EU-a za oprašivače hitno revidira kako bi se u nju uključio ambiciozan okvir za njihovo praćenje u cijeloj Uniji s jasnim pokazateljima i ciljevima za zaustavljanje smanjenja njihove populacije, koja je ključna za sigurnost hrane. Kako bi se smanjila uporaba pesticida, europarlamentarci ističu da bi poljoprivrednici trebali primjenjivati rješenja zaštite koja su sigurna za okoliš.

Pesonen: Poruka je demotivirajuća

Europsko udruženje poljoprivrednika Copa Cogeca razočarano je ovakvim stavovima Europskog parlamenta, a smatraju kako ono nema veze sa stvarnošću na terenu. U svom priopćenju ističu kako je prijedlog izazvao veliku zabrinutost u poljoprivrednoj i šumarskoj zajednici. Navode kako sektoru nisu predstavljena prava rješenja o tome kako postići održivost i rast ekološke poljoprivrede. 

Reagirajući na ishod glasanja, glavni tajnik Copa-Cogece Pekka Pesonen rekao je: "Poljoprivrednici su opet u središtu inicijative EU-a i još jednom se od nas traži da učinimo više s manje. Da bismo povećali biološku raznolikost, trebali bismo biti vrlo jasni: potrebno nam je više upravljanja ruralnim prostorom, ne manje".

Kako je dodao, favoriziranjem jednog stupa održivosti nad drugim, šalje se vrlo demotivirajuća poruka poljoprivrednicima i šumarima širom EU, a sam sadržaj prijedloga je nedosljedan. 

"Poljoprivreda nije ideologija, ona je vitalni dio društva koji pruža krucijalne usluge vezane uz hranu i okoliš", istaknuo je Pesonen. 

U priopćenju naglašavaju kako Copa Cogeca pozdravljaju činjenicu da je većina konkretnih izmjena i dopuna koje je predložio Odbor za poljoprivredu na plenarnoj sjednici i odobren. To se posebno odnosi na provedbu procjene utjecaja i mogućih socijalno ekonomskih posljedica, a na što upozoravaju već dvije godine. 

U slučaju da se ne provede procjena Europskog zelenog plana i njegove strategije biološke raznolikosti, bit će to glavni neuspjeh Europske unije, poručuju. 


Tagovi

Europski parlament Zastupnici Bioraznolikost Strategija 2030. Glifosat


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !