Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijelo more
  • 01.06.2018. 15:15

Enormno povećana pH vrijednost zemljišta u Lukavcu, sjetva tek iduće godine

Preporučeno je usvajanje sanacionih mjera, kao što su izolacija ugroženog područja kanalima, izgradnja odvoda, te oranje, ispiranje, humizacija i fertilizacija tla.

Foto: Facebook/Salih Ramadanovic
  • 221
  • 11
  • 0

Na današnjoj, 145. sjednici Vlade Federacije BiH usvojen je izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o rezultatima analize tla nakon izlijevanja tzv. "Bijelog mora" u Lukavcu. Kako je navedeno, usljed izlijevanja je povećana vrijednost pH u vodi sa 0,53 na 2,98, a ovako enormno povećanje u vrlo kratkom periodu uništilo je floru i faunu, uključujući i uzgajane biljke. 

Osim toga, došlo je i do vrlo velike zaslanjenosti tla, dok je sadržaj teških metala u okviru graničnih vrijednosti. 

Zagađena rijeka Spreča i 10 ha poljoprivrednog zemljišta

Preporučeno je usvajanje sanacionih mjera, kao što su izolacija ugroženog područja kanalima, izgradnja odvoda, te oranje, ispiranje, humizacija i fertilizacija tla. Procijenjeno je da ove sanacione mjere mogu biti provedene ove godine, a sjetva omogućena već u narednoj, stoji u saopćenju sa sjednice Vlade FBiH. 
 
Federalni zavod za agropedologiju je zadužen da ovaj izvještaj dostavi Federalnoj upravi civilne zaštite, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Službi civilne zaštite općine Lukavac, inspekcijskim organima Tuzlanskog kantona nadležnim za zaštitu poljoprivrednog zemljišta, te fabrici Sisecam Soda u Lukavcu.

 


Tagovi

PH vrijednost Zemljište Spreča Lukavac Ispiranje zemlje Humizacija Zagađenje Ekocid Bijelo more


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]