Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biogas
  • 02.03.2022. 18:00

Energetska kriza: Biogas ključan za EU agrar - poljoprivrednicima državna pomoć?

Saopštenje o cijenama energije biće objavljeno u martu. Šta nam donosi nacrt saopštenja?

Foto: Depositphoto/Kassandra2
  • 82
  • 34
  • 0

Prema nacrtu saopštenja Evropske komisije (EK) o cijenama energije, a koji će biti objavljen u toku ovog mjeseca, proizvodnja biogasa označena je kao ključni način da se pomogne u jačanju poljoprivrednog sektora EU koji se bori protiv rastućih troškova energije.

Dokument do kojega je došao Euractiv, daje nepovoljno predviđanje visokih i nestabilnih cijena koje će se nastaviti u narednim godinama što će imati ozbiljne posljedice za niz sektora, među kojima je i agrar.

Cijene inputa za poljoprivrednu proizvodnju u prošloj godini su porasli, a posebno se ističe porast kod đubriva za 142 posto. Upravo energija i đubriva čine 20 odsto troškova.

Situacija bi se mogla dodatno pogoršati ako više cijene energenata nastave da guraju one za đubriva što bi moglo dovesti do manjih površina pod usjevima, nižih prinosa, a time i još većeg pritiska na prihode poljoprivrednika i troškove hrane.

Izlaz u biogasu

Ovakva će situacija agrarni sektor EU staviti u nepovoljan položaj u odnosu na konkurente iz trećih zemalja. EK je u pokušaju da podrži sektor i ublaži taj negativan uticaj, fokus stavila na stvaranje i skladištenje biogasa. On nastaje razgradnjom organskih materija, prvenstveno ostataka hrane i životinjskog otpada, i predstavlja čist, obnovljiv i pouzdan izvor energije u skladu s evropskim Zelenim dogovorom. Upotreba uskladištenog biogasa smanjuje emisije metana, može se koristiti kao izvor snage i smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima, a istovremeno pomaže zelenoj tranziciji ovog sektora.

Navedeno je da će biti predloženo na nivou EU da se postavi ambiciozan plan za proizvodnju 35 milijardi kubnih metara biogasa do 2030. godine.

Državna pomoć za farmere

U međuvremenu će države članice biti u obavezi da usvoje strategije za obnovljivi gas, koje su u potpunosti usklađene s ovim ciljem. Komisija će ih stimulisati da maksimalno iskoriste mogućnosti reformisane Zajedničke poljoprivredne politike kako bi podstakle ovu proizvodnju putem svojih nacionalnih strateških planova. Predlaže se da se poljoprivrednicima osigura državna pomoć kako bi se omogućila ulaganja u održivu energiju.

U nacrtu saopštenja se navodi da će izvršna vlast EU mapirati rizike i ranjivosti, uključujući strukturna pitanja, lance snabdijevanja hranom u EU i njegove kritične točke u infrastrukturi. 


Tagovi

Evropska komisija Biogas Cijene energije Cijene đubriva Državna pomoć Energetska kriza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete