Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 22.09.2022. 18:00

EK smišlja strategiju o snabdijevanju đubrivima

Do sada je Komisija tek dala prijedlog o solidarnom doprinosu koji se odnosi na velike kompanije iz fosilnog sektora koje su zabilježile velike profite usred energetske krize. Treba li njihove izvanredne profite usmjeriti na proizvođače đubriva?

Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk
  • 63
  • 11
  • 0

Nestašica đubriva zabrinjava čitavu Evropu, a ovoj se temi na nivou Evropske unije intenzivno raspravljalo tokom avgustovskog sastanka španskog ministra poljoprivrede Luisa Planasa i francuskog Marca Fesneaua. Tada je razmatrana je potencijalna inicijativa za povećanje domaće proizvodnje kako bi se smanjila zavisnost od trećih zemalja, posebno Rusije.

Izradu strategije za proizvodnju u EU podržava i povjerenik Evropske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, izvještava Euractiv.

On je tokom nedavnog septembarskog neformalnog sastanka ministara poljoprivrede EU-27 u Pragu rekao da se mora ozbiljno razmotriti ova strategija i dodao da je situacija složena, jer postoji problem s osiguravanjem adekvatne ponude svih đubriva, uz smanjenje broja stoke i promjenu stočarske proizvodnje.

Naime, podaci udruženja Fertilizers Europe pokazuju da su Rusija i Bjelorusija do sada obezbjeđivale 60 posto đubriva u EU, što je sada prisililo ovaj sektor da se okrene drugim izvorima. Tak se u rudnicima u istočnoj Njemačkoj započelo sa probnim bušenjem potaše. Također, traže se i alternativni dobavljači, kao što je Maroko.

Solidarni doprinos

Do sada je Komisija tek dala prijedlog o solidarnom doprinosu koji se odnosi na velike kompanije iz fosilnog sektora koje su zabilježile velike profite usred energetske krize. Nastala situacija bi mogla da se poboljša prenosom njihovih izvanrednih profita na proizvođače đubriva.

"Tema đubriva je zapravo naš svagdašnji kruh", rekao je češki ministar poljoprivrede i trenutačni predsjedatelj Agrifish EU Vijeća Zdeněk Nekula, nakon neformalnog sastanka u Pragu, ponavljajući Wojciechowskijev prikaz situacije kao "trenutno najosjetljiviji problem za poljoprivrednike".

"Ovo je šansa da se podrže proizvođači đubriva i da se smanje cijene za poljoprivrednike", pozdravio je prijedlog Wojciechowski.

Đubrivo je kruh naš svagdašnji (Foto:  Depositphotos/iamporpla)

EK predlaže suspendovanje tarifa

Zbog najnovijeg prekida u snabdijevanju Evrope ruskim gasom ponovo su pokrenute debate o carinama na uvoz ove robe, zbog čega je EK predložila ukidanje tarifa na inpute koji se koriste za proizvodnju azotnih, prvenstveno uree i amonijaka, do kraja 2024. godine.

Yara obustavlja proizvodnju gnojiva u belgijskom pogonu

Trenutno je ovaj prijedlog čeka odobrenje država članica, a koje bi moglo doći tijekom sljedećeg sastanka ministara poljoprivrede 26. septembra. Poljoprivrednici pozivaju donosioce odluka da idu dalje i ukinu carine na sva mineralna đubriva.

Predsjednik odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta Norbert Lins zagovara ukidanja antidampinških mjera za amonijak i druga hemijska đubriva, o čemu se u EU raspravlja već godinu dana, a ministrima je predstavio izglede da u budućnosti neće biti dovoljno žitarica ako se problem ne riješi.


Tagovi

Evropska komisija Evropska unija Đubriva Solidarni doprinos Nestašica đubriva Janusz Wojciechowski


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić