Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EK vijesti
  • 10.08.2022. 18:00

EK pokrenula javne konsultacije za novi zakon o zdravlju zemljišta

Svake godine nestane više od 500 km² poljoprivrednog ili prirodnog zemljišta. Javne konsultacije o predloženom zakonu su omogućene do 24. oktobra 2022. godine

Foto: Depositphoto/hopsalka
  • 93
  • 36
  • 0

Evropska komisija je pokrenula javne online konsultacije o predloženom zakonu koji se fokusira na zdravlje zemljišta. Poziv je upućen svim zainteresovanim stranama da podijele svoje stavove o ovoj inicijativi putem internet platforme, do 24. oktobra 2022. godine. Mogu se uključiti svi, od poljoprivrednika, šumara, planera zemljišta, industrije, preko nacionalnih vlada, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija pa do građana.

Komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius je izjavio kako je odlučujući način na koji koristimo zemljište, jer to može ili ugroziti ili podstaći napredak u zaustavljanju gubitka biodiverziteta i klimatskih promjena.

Podižu nivo zaštite

"Sve je očiglednije kako su zdrava zemljišta ključna za sigurnost hrane u EU i šire. Akcija za zaštitu zemljišta je istaknuta karakteristika Evropskog zelenog dogovora i u srcu naših evropskih i međunarodnih planova", rekao je Sinkevičius.

Zemljište će imati isti nivo zaštite kao voda, vazduh i morska sredina (Foto: Julijana Kuzmić)

Prošle godine u novembru je usvojena EU strategija o zemljištu za 2030. godinu, a njen cilj je da sva ona u državama članicama budu u zdravom stanju do 2050. godine. Dokument je ključni dio Zelenog dogovora i obuhvata smanjenje ukupne upotrebe i rizika od hemijskih pesticida za 50 posto, kao i upotrebe opasnih pesticida u istom omjeru, do 2030. godine.

Uvršten je i prijedlog pravnog okvira za zemljište. To znači da će ono imati isti nivo zaštite kao voda, vazduh i morska sredina.

Obezbjeđuje 95 posto hrane

Od vitalnog interesa je da održimo zemlju zdravom, jer nam ona obezbjeđuje 95 posto hrane i sadrže više od 25 posto svjetske biodiverziteta. Najveća su kopnena baza karbona na planeti i igraju ključnu ulogu u kružnoj ekonomiji i prilagođavanju klimatskim promjenama.

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, svake godine u EU nestane više 500 km² poljoprivrednog ili prirodnog zemljišta. Degradacija ima svoju cijenu i godišnje košta EU oko 50 milijardi eura, a najveći problem je što između 60 i 70 posto zemljanih ekosistema nezdravo i izloženo degradaciji.

Kada bi uspjeli zaustaviti i preokrenuti procese degradacije stvorili bi 1,2 bilion eura godišnje ekonomske koristi na globalnom nivou.


Tagovi

Evropska komisija Zdravlje zemljišta Degradacija zemljišta Javne konsultacije


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete