Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oskudni resursi
  • 07.08.2022. 15:00

EK objavila smjernice za ponovnu upotrebu otpadnih voda

Smjernice imaju za cilj da pomognu u sigurnom korištenju prečišćenskih gradskih otpadnih voda za navodnjavanje poljoprivrede.

Foto: Depositphoto/deyangeorgiev2
  • 95
  • 25
  • 0

Evropska komisija je objavila smjernice kako bi državama članicama pomogla u primjeni pravila o sigurnom ponovnom korištenju prečišćenih gradskih otpadnih voda za navodnjavanje poljoprivrede.

Velika je potreba za vodom, a resursi su sve manji. Komisija navodi da bi se njenim korištenjem u poljoprivredi smanjio pritisak na vodne resurse i povećala sposobnost Evropske unije da se prilagodi nastalim klimatskim promjenama.

Smjernice kao pomoć

Nekoliko država članica je već pogođeno sušom, a upotreba iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda može postati siguran izvor.

Donijeta je i Uredba o minimalnim zahtjevima koje voda mora ispunjavati (Foto: Bigstockphoto/Dave Willman)

"Resursi slatke vode su oskudni i sve više pod pritiskom. U vremenima neviđenih temperaturnih rekorda moramo prestati trošiti vodu i efikasnije koristiti ovaj resurs kako bismo se prilagodili promjenjivoj klimi i osigurali sigurnost i održivost našeg poljoprivrednog snabdijevanja", rekao je komesar za životnu sredinu, ribarstvo i okeane Virginijus Sinkevičius.

Istakao je da smjernice mogu pomoći da se širom EU osigura siguran promet prehrambenih proizvoda uzgojenih s iskorištenom vodom.

Uredba o upotrebi

Kako bi voda mogla da se ponovo koristi u poljoprivredi potrebno je da ispunjava određene zahtjeve. Donijeta je Uredba o minimalnim zahtjevima, a primjenjivat će se od juna 2023. godine. Države članice će ovakvu praksu moći uvesti uzimajući u obzir nacionalne strategije i dejstvo klimatskih promjena na terenu.

Cilj je da se olakša upotreba prečišćenih gradskih otpadnih voda za navodnjavanje poljoprivrednih usjeva. Uredbom se reguliše minimalan kvalitet, upravljanje rizikom, kao i praćenje i rješavanje potencijalnih rizika.

Klimatska kriza: Genetski modificirani usjevi na pragu EU?

Uzimajući u obzir Zeleni dogovor, Akcioni plan kružne ekonomije i Strategiju "Farm to Fork", ponovna upotreba može ograničiti zahvate iz površinskih i podzemnih voda kroz njenu višestruku upotrebu u urbanom ciklusu. Takođe, može promovisati efikasnije upravljanje resursima, smanjiti uticaj na životnu sredinu, obezbijediti jačanje prehrambenog sistema.


Tagovi

Evropska komisija Navodnjavanje Virginijus Sinkevičius Otpadne vode


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

58


Glasova: 26

Da 44,8%

Glasova: 23

Ne 39,7%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,5%

Pregled ankete

Pregled ankete