Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 27.01.2022. 18:00

Dugoročna prognoza: Stiže sušno proljeće s manje padavina?

Na osnovu tri prognostička modela zaključuje se da će Evropa biti toplija od prosječnih temperatura u većem dijelu kontinenta

Foto: Depositphotos/malshak
  • 344
  • 41
  • 0

Bliži se proljeće 2022. godine, a vremenske prognoze otkrivaju da efekat La Nina i dalje ima globalni uticaj. Tako će sistem visokog pritiska u Pacifiku oblikovati dinamično vrijeme iznad Sjeverne Amerike, dok se zapadna struja formira za Evropu.

Meteorološka zimska sezona obuhvata period decembar-januar-februar. U periodu koji je iza nas, od 1. decembra do 17. januara se preko Evrope formiralo područje niskog pritiska što je donijelo zahlađenje, posebno u Skandinaviji. Veći dio srednje i zapadne Evrope imao je toplije uslove, navodi meteorološki servis Severe Weather (SWE). Istovremeno, na drugom kraju svijeta, dominirao je sistem iznad Pacifika koji je u zapadnoj Kanadi, sjeverozapadu SAD i Aljasci donio topliju i blažu zimu. 

U januaru 2022. je došlo do promjene. U centralnim područjima Evrope bilo je nešto toplije, dok se na zapadu temperatura snizila. U SAD sve do juga je bilo hladnije.

Predviđa se da u narednom periodu visok pritisak u zapadnom dijelu donosi toplije vrijeme i više temperature od normalnih, dok će dijelovi centralne i jugoistočne Evrope biti zahvaćeni hladnijim talasom.

Glavni pokretač vremenskih prilika biće La Nina u tropskom Tihom okeanu. Njeno prisustvo je ključno za razvoj vremenskih prilika od kasne jeseni do proljeća. Njezin uticaj će slabiti u narednim mjesecima, ali će se osjetiti cijelo proljeće.

Šta nas očekuje ovog proljeća?

Kao najpouzdaniji model predviđanja smatra se ECMWF i on nam donosi prikaz tipičnog La Nina sistema visokog pritiska u sjevernom Pacifiku, dok se sistem niskog fomira na području zapadne Kanade i Grenlanda. Sjeverni Atlantik je u modu pozitivne Sjevernoatlantske oscilacije, što donosi pojačana strujanja iznad Britanskih ostrva i Skandinavije. Takav model nam predviđa toplije prilike za Evropu i jugositok SAD.

Prošle je godine suša bila itekako izražena u ovom periodu (Foto: M. Popić)

U proljeće su mogući povremeni periodi zahlađenja iznad sjeverozapadne Evrope. Temperature će biti iznad normalnih za taj period godine. Padavina će biti više na sjeveru, dok se za zapad predviđa manje padavina i periodi suše. Dakle, toplije temperaturne anomalije i blaži uvjeti vjerojatniji su prema istočnim krajevima. U središnjim i zapadnim regijama vjerojatno će se pojaviti povremene hladne fronte sa sjeverozapada, s povremenim promjenama obrasca.

Prema UKMO modelu, iz službenog Met-Office Ujedinjenog Kraljevstva, Evropa ostaje toplija nego što je uobičajeno, a na sjeveru su moguće oluje. Jače tople anomalije fokusirane su na centralne i sjeveroistočne regije. Obrazac koji predlaže UKMO ostavlja malo prostora za prodore hladnog zraka. Veće količine padavina očekuju se iznad sjevernih regiona, zbog veće učestalosti oluja koje se kreću ovim područjem.

Sjevernoamerički model CFS je bliži ECMWF, a pokazuje da će na našem kontinentu biti toplije nego inače, s olujama koje se kreću daleko na sjeveru, blokirajući hladniji zrak većinu vremena.

Da li nas očekuje sušno proljeće?

Na osnovu ova tri modela zaključuje se da će Evropa biti toplija od prosječnih temperatura u većem dijelu kontinenta, ali to ne znači da neće biti hladnih frontova i hladnijih dana.

Britanska ostrva i Skandinavija će imati nemirnije proljeće s dovoljno padavina, a javiće se oluje. Ostatak kontinenta, posebno južna područja očekuje proljeće s manje padavina, a suša će biti izraženija kako se ide prema zapadu.


Tagovi

Dugoročna prognoza Vremenska prognoza Prognoza za proljeće Padavine Suša Oluje Proljeće 2022 Suša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

58


Glasova: 26

Da 44,8%

Glasova: 23

Ne 39,7%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]