Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kuća na selu
  • 11.03.2023. 16:30
  • Pčinjski okrug, Tibužde, Vranje

Dobio kuću u vranjskom selu, počeo renoviranje - pomažu mu i komšije

Svoj novi dom Marko Cvetanović najpre je pokušao da pronađe u Nišu, a kada je tamo ostao bez posla javio se na konkurs Ministarstva za brigu o selu i dobio novac za kupovinu kuće u Tibuždu, nedaleko od Vranja.

Foto: Gordana Nastić
  • 3.970
  • 1.082
  • 1

Odavno su se mladi momci u Opštini Trgovište suočili sa činjenicom da devojke ne žele da se udaju za njih zato što žive u jednoj od najnerazvijenijih opština u Srbiji u kojoj nema mnogo perspektive za život i rad. Imajući to u vidu Marko Cvetanović iz sela Radovnica, jednog od najvećih sela u ovoj opštini, pokušao je da svoj novi dom najpre pronađe u Nišu gde je u jednoj fabrici sa diplomom tehničara za kompjutersko upravljanje CNC mašinom zasnovao radni odnos.

Konkurisati je jednostavno

Međutim, zbog novonastalih promena u firmi koje su rezultirale smanjenjem plata, shvatio je da ne može da preživi u ovako velikom gradu pa je odlučio da se vrati kući i nastavi sa roditeljima da obrađuje zemlju i čuva stoku.

Ko može da dobije bespovratnu pomoć za kupovinu kuće na selu?

Priliku da ostvari ono što želi, a što nije mogao u Nišu, on je ponovo video prošle godine u aprilu kada je saznao da je Ministarstvo za brigu o selu raspisalo konkurs za dodelu kuća na selu sa okućnicom mladim ljudima. Otuda je odmah otišao u Upravu grada Vranja da se raspita pod kojim uslovom on može da konkuriše. Tamo ga je dočekao Marko Jovanović koji mu je pojasnio uslove konkursa.

"Iznenadilo me je saznanje da su oni u obavezi da sami kompletiraju skoro celokupnu dokumentaciju kandidatu koji konkuriše. Na meni je bilo samo da nađem kuću na selu koja je na prodaju, dostavim potvrdu da nisam osuđivan i da nisam vlasnik nikakve imovine", priča ovaj mladić.

Čuvarkuća je bila znak

Za razliku od nekih kandidata koji su se zajedno sa njim prijavili na ovaj konkurs, on je veoma brzo u selo Tibužde, jedno od najlepših vranjskih sela, našao odgovarajuću kuću za svijanje porodičnog gnezda. Da se odluči baš za nju presudilo je to što se nalazi veoma blizu grada, što ima dobar put do nje i što je blizu svom rodnom selu gde sa roditeljima obrađuje imanje i proizvodi ćumur. Na krovu ove kuće zapazio je i čuvarkuću koja, prema predanju, čuva domaćinstvo od svakog zla. Čim je doneo ovu odluku odmah je stupio u kontakt sa vlasnikom ove kuće koji živi u Vršcu da se dogovore oko kupovine.

Kuća u selu Tibužde

"Sve što smo tom prilikom dogovorili on je ispoštovao. Bojao sam se da se ne predomisli i ne proda kuću nekome sa boljom ponudom, kao što se to dešavalo nekim ljudima koji su pokušali na ovaj način da se skrase. Mislim da do ovakvih nemilih događaja ne bi dolazilo ukoliko bi kupac novac od resornog ministarstva dobio neposredno posle pogodbe", kaže naš sagovornik.

Renoviranje uz pomoć komšija

Ipak, to se Cvetanoviću nije dogodilo i nakon što je završio sve formalnosti, odmah je počeo sa pripremama za renoviranje kuće. Najpre je pošljunčao prilaz do nje, a potom i odradio novu kanalizacionu mrežu do septičke jame. Tek tada je krenuo sa majstorima da renovira kuću. Pre toga je pažljivo napravio plan kako treba da izgleda dom u kome će da svije svoje porodično gnezdo. Nije ga obeshrabrilo ni to što to iziskuje ogroman posao i veliko ulaganje. Zbog toga je mnoge poslove radio sam kako bi uštedeo što više novca.

"Uz pomoć komšija Dragana i Slađana šljunkom sam posuo prilaz do kuće, a pomogli su mi i prilikom nameštanja mehanizma za dovođenje vode iz bunara do kuće", ističe Cvetanović i dodaje da u bunaru koji je dubok 16 metara ima dovoljno vode za jedno domaćinstvo što su njegovi majstori i potvrdili kada su došli da renoviraju jedan deo kuće.

Uskoro sređuje i dvorište

Tom prilikom sebi je napravio novo kupatilo, kuhinju sa dnevnim boravkom i polako počeo da oprema novim nameštajem. Sada kada je krenulo lepo vreme pobrinuće se i za uređenje dvorišta.

Sređivanje voćnjaka

To čini sa velikom ljubavlju kako bi sebi napravio stambeni prostor kome će uvek rado da se vraća. Okrojiće i voćnjak u kome osim vinove loze ima stabla jabuke, kruške, šljive, kajsije, oraha, višnje. Stabla za koja proceni da više ne rađaju poseći će, a na njihovo mesto zasaditi nova kako bi dobio što više voća od koga će da peče rakiju. U jednom delu voćnjaka zasadiće i povrće i već je počeo da priprema zemlju za sadnju.

Pomoćiće i roditeljima oko sadnje žutog krompira sorte agria u svom rodnom selu, a po koga dolaze kupci čak iz Aleksinca. U sezoni na posnoj planinskoj zemlji on sa svojom porodicom proizvede po tonu krompira. Kada kupci dođu po krompir obično kupe i sir koji njegova majka pravi od mleka koje dobija od pet krava, ali i ćumur koji sami prave od bukovog drveta koga u trgoviškoj opštini ima u izobilju.


Foto prilog


Tagovi

Marko Cvetanović Kuća na selu Renoviranje kuće Bunar Voćnjak Proizvodnja ćumura Konkurs za kuću na selu


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!