Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 15.05.2019. 10:30

Do kraja godine 500 IMT traktora spremno za tržište

Pogon kompanije IMT u Jarkovcu koju je prošle godine kupila indijska kompanija Tafe, od juna nastavlja montažu 100 traktora, a do kraja godine 500 modela bit će spremno za tržište.

Foto: Agroklub
  • 1.247
  • 117
  • 0

Na 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu izloženo je 13 traktora IMT koji se proizvode u susjednoj Srbiji.

Na Sajmu je kako kažu u IMT-u najveće interesovanje za traktorima do 50 konjskih snaga, koji mogu da zadovolje potrebe seljaka, spram parcela koje obrađuju u polju. Interesovanje je veliko, jer je riječ o traktorima koji su prepoznatljivi i koji su dugo na tržištu. 

Kada je riječ o cijenama izloženih modela, oni su u prosjeku od 10.000 do više od oko 23.000 eura. Tako recimo traktor IMT 549.3 DI je dostupan po cijeni od 16.090 bez, a sa kabinom 17.090 eura. Model IMT 562.2 DI sa kabinom je 21.990, a bez 20.090, potom, model 539.2 sa kabinom košta 11.790 eura. Model Tafe 6515 je 23.190 eura.  Riječ je o cijenama sa PDV-om. 

Na 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu izloženo je 13 traktora IMT

Od 15. aprila proces proizvodnje u Jarkovcu 

Kako je za Agroklub rekao menadžer IMT-a Milan Vasiljević od 15. aprila pokrenut je proces proizvodnje u pogonu u Jarkovcu.

"Sastavili smo 13 traktora, koji su premijerno predstavljeni na ovogodišnjem Sajmu. Svi modeli traktora su u varijanti sa sigurnosnim ramom ili kabinom. Od 1. juna nastavljamo postupak montaže još 100 traktora, a iza toga imamo ugovorene količine i dinamiku preuzimanja. Do kraja godine trebalo bi da bude i do 500 traktora spremno za tržište, rekao je Vasiljević. 

Traktori 539.3, i 549.3, ispunjavaju propise o emisiji ispušnih plinova. 

Sa porastom proizvodnje planirano i zapošljavanje radnika 

Na pitanje da li će biti posla i za nove radnike on je napomenuo da je sa porastom proizvodnje planirano i zapošljavanje novih radnika. 

"Nov evropski pogon u Jarkovcu treba da bude završen do kraja godine, najkasnije u prva dva mjeseca naredne godine. Tada ćemo preći na drugi model proizvodnje. To podrazumijeva zapošljavanje većeg broja ljudi, ali srazmjerno povećanju proizvodnje. Takva farbika kakvu pravimo bit će slična onoj u Turskoj, u Izmiru, gdje se prozivode traktori marke Massey Ferguson,” rekao je Vasiljević. 

IMT na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu 

IMT prodat za 66,8 miliona dinara 

Jedan od simbola nekadašnje Jugoslavije IMT prodan je na javnom nadmetanju po početnoj ceni od 66,8 miliona dinara (1,1 miliona KM, op.u.), a jedini prijavljeni ponuđač bila je Tafe.

"Prošle godine je Tafe je kupio IMT kao pravno lice, intelektualnu svojinu, dokumentaciju, brend, i pogon u Jarkovcu. U ovoj godini prije dva mjeseca prodata je pokretna imovina," rekao je Vasiljević. 

Cilj današnje kompanije je kako je objasnio zapravo prodaja mehanizacije putem distributerskih mreža.

"Dva distributera koji su prodavali Tafe prodaju i IMT ali ćemo skladno veličini pojačavati mrežu i uključit ćemo ljude koji imaju svoje distributere, pojasnio je on, i napomenuo da pored tržišta u Srbiji, interesovanja za ovim traktorima ima u Republici Srpskoj i Kosovu i Metohiji. 

Tafe je dio Amalgations Group koja ima godišnji promet od 2,5 milijardi dolara, i treći je po veličini proizvođač traktora na svijetu i bio je povezan sa IMT - om više desetina godina.
Prodaja IMT, koji je u stečaju od 2015. godine, oglašena je 1. marta.


Tagovi

IMT Tafe Mehanizacija Poljoprivredni sajam Traktori Milan Vasiljević


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]