Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posjeta TK
  • 20.05.2022. 16:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Dedić u Tuzlanskom kantonu - šta poljoprivrednici mogu očekivati?

Poljoprivredni proizvođači na području TK su u 2021. godini s federalnog nivoa podržani sa skoro 13,6 miliona maraka. Federalni resorni ministar je izrazio nadu da će se poljoprivredna proizvodnja nastaviti razvijati

Foto: FMPVŠ
  • 190
  • 52
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je danas Tuzlanski kanton i sastao se s premijerom Irfanom Halilagićem i kantonalnim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emirom Begićem. Razgovarano je o stanju u poljoprivredi ovog kantona, a otvorena su i pitanja kojima se nastoji dodatno poboljšati stanje u ovoj oblasti.

Poljoprivredni proizvođači na području TK su u 2021. godini s federalnog nivoa podržani sa skoro 13,6 miliona maraka. Federalni resorni ministar je izrazio nadu da će se poljoprivredna proizvodnja nastaviti razvijati uprkos krizama u svijetu.

"Uslijed poremećaja u lancima snabdijevanja, poskupljenja energenata i drugih repromaterijala u poljoprivredi, proizvodnja domaće hrane je opet među prioritetima svih država. Bez obzira na krizne situacije bolja iskorištenost naših prirodnih resursa u poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane moraju uvijek biti prioritet", rekao je Dedić.

Nove poticajne mjere

Istakao je da su u ovoj godini povećali budžet i poticaje poljoprivrednim proizvođačima, a uz projekte IFAD-a koji su se do sada pokazali vrlo interesantnim lokalnim zajednicama i poljoprivrednicima, osigurane su podrške za proizvodnju, nabavku opreme, mehanizaciju, povećanje zasada, podršku otkupu i plasmanu na tržište njihovih proizvoda.

Vlada TK ima "još neke ideje za poticaje"

"Nama je bitan svaki proizvođač i nema zapostavljenih krajeva, a vjerujem da će i svi drugi nivoi vlasti u našoj zemlji svake godine povećavati izdvajanja za domaću proizvodnju hrane", dodao je Dedić.

Premijer Halilagić je akcentirao iskazan veći angažman Kantonalne vlade u cilju podrške poljoprivrednicima TK. Naglasio je da su razgovarali o temama bitnim za proizvođače, a koje imaju određenu vezu i tiču se federalnog nivoa vlasti. Također, najavio je da kantonalna vlada ima "još neke ideje za poticaje", ali se te mjere moraju još iskomunicirati s gradovima i općinama.

Tuzlanski kanton sufinansira nabavku gnojiva - odobrena sredstva

"Tu prije svega mislimo na uređenje pristupnih puteva poljoprivrednom zemljištu, oslobađanje od plaćanja naknada za korištenje poljoprivrednog zemljišta, kao i izgradnju solarnih elektrana na poljoprivrednim zemljištima", nagovijestio je Halilagić.

Podrška malim proizvođačima

Kako je pojasnio kantonalni ministar poljoprivrede, Emir Begić, TK je do sada imao praksu da sačeka da federalno ministarstvo prvo utvrdi svoj program podrške, te da nakon toga donese kantonalni program, a koji je usmjeren i ka onima koji ne ispunjavaju uslove za dobivanje poticaja s federalnog nivoa.

"Time izbjegavamo dupliranje i gomilanje poticaja na jednom mjestu, te povećavamo broj poljoprivrednika koji bivaju podržani. To je svojevrstan stimulans i onim ’malim’ proizvođačima da se počnu baviti ovom djelatnošću", kazao je Begić, akcentirajući da je ove godine, za novčane podrške poljoprivrednim proizvođačima osigurano za 50% više nego prošle.


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivrednici Šemsudin Dedić Irfan Halilagić Emir Begić Tuzlanski kanton Poticaji Vlada TK


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.