Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručni skup
  • 02.12.2017. 18:00

Danas su štete od elementarnih nepogoda veće za 350%

Razgovarali smo s poznatim međimurskim savjetodavcem, mr. sc. Miloradom Šubićem koji je iznio podatak kako su zadnjih godina štete od elementarnih nepogoda veće za 350%!

Foto: Agroklub
  • 821
  • 44
  • 0

Na 3. hrvatskom stručnom skupu o proizvodnji povrća, koji se održao u Svetom Martinu na Muri, imali smo priliku razgovarati s važnim međimurskim savjetodavcem, mr. sc. Miloradom Šubićem, koji se osvrnuo na stanje poljoprivrede u Hrvatskoj, elementarnim nepogodama koje nas svake godine pogađaju te zabrinjavajućem broju osiguranih poljoprivrednika u Hrvatskoj.

Na skupu smo mogli čuti različite teze i konkretne prijedloge za pomoć sektoru za bolju budućnost povrtlarske proizvodnje. Mogli smo čuti i podatak da su zadnjih godina 350% veće štete od elementarnih nepogoda nego u prijašnjem razdoblju. Kako to komentirate?

To je podatak koji su iznijeli naši predstavnici prije odlaska na konferenciju o klimatskim promjenama koja je održana u Bonnu prije nekih 14 dana. Ove godine se procjenjuju štete od elementarnih nepogoda na nekih 2,3 milijarde kuna. Kad to pretvorite u američke dolare i usporedite sa podacima 80-ih i 90-ih godina, tada su se ti godišnji iznosi za Hrvatsku kretali oko 60-70 milijuna američkih dolara. Prema tome, premašujemo preko 350 milijuna američkih dolara, odnosno 300-350% se zadnjih pet godina povećala šteta u hrvatskoj poljoprivrednoj proizvodnji u različitim kategorijama elementarnih nepogoda. Prošle godine bilo ih je pet, to su proljetne niske temperature, tuča s olujnim vjetrovima, suša, katastrofalni požari te na kraju poplave, a čak su neke županije bile zahvaćene sa svih pet!

U Grčkoj su, navodno, svi poljoprivrednici koji primaju poticaj obavezni na osiguranje proizvodnje. Mislite li da je to jedno od rješenja koje bi i Hrvatska trebala slijediti?

Nažalost, kod nas se manje od četiri tisuće gospodarstava osigurava. Premda postoje i poticaji, odnosno mjere ruralnog razvoja, mjera 17, no zbog naše niske konkurentnosti, relativno mali broj gospodarstava se odlučuje na osiguranje. Smatram da danas netko tko se misli ozbiljno baviti biljnom proizvodnjom bez osiguranja usjeva je to strahovito velik rizik, pogotovo kad promatramo ove podatke u zadnjih pet godina.

Foto: Agroklub


Tagovi

Milorad Šubić Povrćarstvo Povrće Proizvodnja Štete Elementarna nepogoda Osiguranje Poljoprivreda


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]