Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna komora
  • 20.04.2016. 11:30

Dajte zemlju domaćem proizvođaču, a ne strancu!

"Brodska županija ima 38.000 ha neriješenog zemljišta, a od toga je 12.000 ha državnog zemljišta. Očito je da se čuva za neke strane investitore. Nijedan strani investitor nije sposobniji, a ni vrijedniji od nas!", kaže Antun Vrakić, predsjednik HPK BP županije.

  • 1.612
  • 89
  • 0

Ne smiruju se negativne reakcije na najavu moguće prodaje zemljišta stranim investitorima odnosno, kako je pojasnio premijer Tihomir Orešković, ulagaču s Bliskog istoka.

"Puno smo očekivali od nove Vlade, također i premijera, kao prvog čovjeka Vlade, ali ovo što je izjavljeno, samo je još jedna loša vijest. Žalosno. Znači, strancu dati 10.000 hektara u Vukovarsko-srijemskoj županiji, prvoklasnog u odnosu na nas poljoprivrednike u Slavoniji, obrtnike, Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji nisu riješili 60% zemlje?

Dok su velike korporacije svoje zemljište riješili 100% - Zakon o poljoprivrednom zemljištu se ne mijenja i sad još dobijemo ovakvu vijest. Kome dati 10.000 hektara ako nije zadovoljen domaći čovjek?", pita Antun Vrakić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Brodsko-posavske županije. Iako je premijer Orešković izjavu povukao, to ne znači da se takva sudbina neće i ostvariti nakon isteka razdoblja u kojemu je nakon ulaska u EU, zabranjeno zemlju prodavati strancima.

Štititi interese hrvatskog proizvođača

Vrakić ističe da se trebaju štititi interesi hrvatske poljoprivrede i hrvatskog seljaka. Najavljuju da će se boriti za interese domaćih proizvođača, a nezadovoljni su i zbog lošeg raspolaganja državnim zemljištem jer je mnogo zemlje neobrađeno, napušteno i zaraslo u korov.

"HPK bi na prvo mjesto stavila rješenje poljoprivrednog zemljišta. Konkretno, naša županija od 105.000 hektara, danas ima 38.000 ha neriješenog zemljišta, napuštenog, a od toga je 12.000 ha državnog zemljišta. Nema nijednog razloga zašto se to ne bi riješilo. Znači, nema političke volje. Očito je da se čuva da dođu neki strani investitori. Nijedan strani investitor nije sposobniji, a ni vrijedniji od nas!", zaključuje Vrakić.


Tagovi

HPK Zemljište Antun Vrakić Strani investitor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]