Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvršeni uviđaji
  • 11.05.2022. 11:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Konjic

Cvjetanje algi uznemirilo građane u okolini Jablaničkog jezera

Cvjetanje algi je česta pojava na jezerima i akumulacijama kada se uslijed podizanja sedimenta i porasta temperatura stvaraju pogodni uvjeti za rast i razmnožavanje ovih organizama

Foto: Avaz.ba
  • 199
  • 60
  • 0

Građani u okolini Jablaničkog jezera proteklih nekoliko dana primijetili su neobične fleke na površini vode, navodeći da je riječ o masnoći. Mještani naselja Ostrošac tvrde da se na jezeru nalazi ogromna količina otpada već 10 dana, te sumnjaju da bi zagađenje moglo biti uzrokovano industrijskom zonom Konjica, piše jablanica.live.

Lokalci su kazali i kako su primijetili da se nešto čudno dešava sa babuškom, odnosno da ribe izlaze na površinu i da su usporene. Organizacija sportskih ribolovaca Konjic je 27. aprila uputila dopis Agenciji za vodno područje Jadranskog mora sa zahtjevom da se utvrdi je li riječ o zagađenju jezera ili se radi o mrljama od trave koja je potopljena pri nastanku jezera.

Iz ove agencije su potvrdili da su u posljednje vrijeme zaprimili više upita vezanih za pojave mrlja i zamućenja na Jablaničkom jezeru.

“Ovim pute želimo informirati javnost kako su izvršeni uviđaji na terenu i uzorkovanja vode. Utvrđeno je da su na više lokacija, u plićim dijelovima uz ušća pritoka jezera, prisutne promjene boje vode, koje izgledom i osobinama ukazuju na pojavu cvjetanja algi te da nema naznaka onečišćenja izvanrednim ispuštanjem, što je i potvrđeno do sada zaprimljenim rezultatima ispitivanja”, stoji u saopćenju.

Cvjetanje algi je česta pojava na jezerima i akumulacijama kada se uslijed podizanja sedimenta i porasta temperatura stvaraju pogodni uvjeti za rast i razmnožavanje ovih organizama. Agencija će i dalje nastaviti pratiti stanje na terenu.


Tagovi

Jablaničko jezero Alge Ribe Babuška Konjic Ribolov Agencija za vodno područje Jadranskog mora


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]