Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Claas mehanizacija
  • 01.03.2023. 18:00

Claas strojevi iz Le Mansa obilježavaju 20. godišnjicu: Šta planiraju u 2023.?

Zahvaljujući modernizaciji i brojnim inovacijama planiraju da će u pogonu u Le Mansu proizvodnja dostići 200.000 traktora do kraj 2023. godine

Foto: CLAAS
  • 74
  • 51
  • 0

Prošlo je 20 godina od kada je Helmut Class potpisao ugovor o preuzimanju većinskog udjela u Renault Agriculture, traktorskom odjelu Grupe Renault sa sjedištem u Le Mansu, u sjevernoj Francuskoj. Od tada je kompanija CLASS trasformisala proizvode iz ovog pogona u niz modernih i visoko kompetentnih poljoprivrednih mašina. Ulagano je u inovacije koje povećavaju efikasnost i produktivnost zajedno sa najsavremenijim proizvodnim procesima, stoji u saopćenju koje su objavili povodom ove godišnjice. 

Promjene asortimana

Nakon 2003. godine, kada je kupljen većinski udio u Renault Agriculture-u, uslijedila je njegova potpuna akvizicija 2008. Kompanija se razvijala od stručnjaka za kombajne do sistema za optimizaciju strojeva.

Patrick Faure, član odbora Renault S.A. i Helmut Claas potpisali su ugovor 2003. godine.

Od 1. novembra 2003. svi modeli za nova i tržišta u razvoju, sišli su s proizvodne trake u Claas korporativnim bojama. Na sajmu Agritechnica 2003. prikazana je kompletna paleta modernih proizvoda. Svom asortimanu su dodali standardne i specijalizirane traktore.

To je obuhvatalo Lexion 500, samohodnu kosilicu Cougar i najnoviju generaciju Xerion. Krajem 2003. započeo je rad na razvoju velikog traktora Axion 800, a tri godine kasnije, dodat je u njihovu prodajnu ponudu. Tokom vremena, Celtis, Ares i Atles su preimenovani u Arion i Axion i tako je započela nova era kvalitetnih proizvoda.

Inovacije definišu kvalitet

U kompaniji poručuju da su postavili osnovu za brojne nagrađivane inovacije koje su definisale industriju. To su prije svega veliki, visokokontrastni Cebis terminal za Axion, a kasnije i serije Arion 500 i 600, zatim panoramska kabina za Arion 400 i telematiku za upravljanje voznim parkom. Uslijedio je Axion Terra Trac, koji je bio prvi polugusjenični traktor s potpunim ovjesom i Cemos-om, koji na tržištu predstavlja vodeći sistem za pomoć operateru.

Inovacije i kvalitet obaraju rekorde 

Claas traktori iz ovog pogona su obarali i rekorde. Tako je 2013. godine Axion 950 zabilježio rekordnu vučnu snagu od 242 kW, iako je motor imao samo 419 KS. Značajna je bila i 2017. kada su predstavljeni Axion 900 Terra Trac i Cemos za traktore, osvojivši srebrnu medalju na Agritechnici. Iste godine kompanija je počela da ulaže 40 miliona eura u kompletnu rekonstrukciju fabrike, omogućavajući joj da proizvodi do 13.000 jedinica godišnje.

Veliki planovi

Do 2019. godine, 150.000 Claas traktor izašao je iz Le Mansa, a očekuje se da će do kraja 2023. dostići 200.000.

Ondje je 1.000 zaposlenih, a objekt je opremljen najsavremenijim linijama za montažu. Danas proizvode više od 60 različitih modela od 75 do 445 KS i izvoze u više od 80 zemalja širom svijeta. Od 2019. prisutni su i na tržištu Sjeverne Amerike.


Tagovi

CLAAS CLAAS traktori AXION AXION TERRA TRAC ARION traktor


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.