Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skuplja mehanizacija
  • 13.07.2021. 18:00

Cijene mehanizacije i dalje rastu - u BiH rast cijena i do 40 posto

Valovi poskupljenja stvarnost su i domaćeg tržišta. Iz tvrtke Doo Rakić, potvrđuju kako su ove godine cijene mehanizacije rasle od deset do čak 40 posto.

Foto: Depositphotos/vrvalerian
  • 223
  • 70
  • 0

Industrija poljoprivrednih strojeva u Europi suočava se s rastom cijena dijelova potrebnih za njihovu proizvodnju na globalnim tržištima, što je i bilo za očekivati nakon najave poskupljenja u proljeće ove godine. Kako vrijeme odmiče, svakom isporukom one su sve veće, a razloga je mnogo. 

Kako opisuje farmer.pl, jedan od njih je naglo povećanje cijena električne energije koja u Europi poskupljuje za 13 posto iz godine u godinu. No, gledajući one za čelik, postaje jasno da su se više nego udvostručile s 550 eura po toni koliko je on koštao prošle godine, na čak 1.250 eura ovih dana. Upravo ovaj materijal u industriji poljoprivredne mehanizacije čini 30 do 40 posto prosječnih troškova proizvodnje.

I cijene proizvoda dobivenih iz naftne industrije poput plastike porasla je za 70 posto u posljednjih šest mjeseci. Ogroman skok bilježe i obojeni metali. Primjerice, aluminij košta 50 posto više dok je bakar skuplji za 60 posto.

Sličan trend uočljiv je i kod proizvođača guma jer je njihova cijena porasla za 36 posto u posljednjih devet mjeseci. Osim toga, na tržištu nedostaju i elektroničke komponente poput mikročipova. Iako ih proizvođači poljoprivredne opreme zahtijevaju mnogo manje od proizvođača automobila, napor da svoje strojeve što više moderniziraju, učinio ih je osjetljivim na opskrbu ovom komponentom.

Problem predstavlja i skuplja logistika. Naime, snažno oživljavanje svjetskih gospodarstava potresenih pandemijom, dovelo je do poskupljenja kontejnera za prijevoz.

Osjetna poskupljenja i kod nas

Valovi poskupljenja stvarnost su i tržišta u Bosni i Hercegovini. Iz tvrtke DOO Rakić, ovlaštenog distributera Kubote, potvrđuju kako su ove godine cijene mehanizacije kod nas rasle u rasponu od deset do čak 40 posto.

"Cijena traktora, ali i ostale mehanizacije neodstižne su za naše stanovništvo, zato što je loša kupovna moć. Nisam optimističan da će se situacija u nekom skorijem vremenu popravljati", rekao je za Agroklub Dragan Rakić, ispred ove firme, dodajući da će nove narudžbe najvjerovatnije ići po drugačijim cijenama.

Kako kaže, nije prepoznao ozbiljnu zainteresovanost kod nadležnih za poljoprivrednu proizvodnju i cjelokupan sektor. "Nadležni samo kupuju socijalni mir, ali ništa se konkretnije nije uradilo po tom pitanju", smatra naš sagovornik. Napominje na kraju kako je korona pokrenula neke negativne trendove odnosno poskupljenja, nažalost i šire od sektora mehanizacije.

Autorice: Martina Popić/Ivana Živanić


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Poskupljenje Rast cijena Skuplji strojevi Dragan Rakić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete