Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 08.03.2023. 18:00

Cijene đubriva padaju i dalje, a potražnja?

Snažan pad cijena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove

Foto: Depositphoto/angor1975
  • 366
  • 57
  • 0

Cijene azotnih đubriva i dalje padaju u Evropi i na svjetskom tržištu. Posljedica je to nastavka pojeftinjenja gasa i slabe potražnje za đubrivima zbog cijena koje su i dalje previsoke za poljoprivrednike.

Jeftinija urea u Francuskoj

U njemačkim uvoznim lukama one su za kalcij amonijum nitrat pale za 10 eura pa je koštao nešto manje od 390 eura/t. Za skoro 30 eura bio je jeftiniji rastvor amonijum-nitrat koje je koštao 420 eura/t. Za ureu su ostale stabilne na skoro 510 eura/t, izvještava Agrarheute.

Trend pada se bilježi i u Francuskoj. Potražnja za najvažnijim đubrivom za tamošnje poljoprivrednike, amonijum-nitratom, je veoma smanjena, iako je palo na 430 eura/t. Urea je jeftinija za 110 eura u odnosu na Njemačku. U uvoznim lukama je koštala 400 eura/t.

Snažan pad cijena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove. Istovremeno se smanjuju proizvodne marže.

Indija uvozi iz Rusije

Na svjetskom tržištu cijene amonijaka padaju, dok su za ureu skoro nepromijenjene. Na tržištu fjučersa u SAD, urea za isporuku u martu je iznosila nešto manje od 303,72 eura/t, a nisu veće ni za sljedeće mjesece. Kupci čekaju posljednji moment primjene i daljnji pad cijena.

Na drugom kraju svijeta Indija se snabdijeva jeftinim ruskim đubrivom. Izvoz iz Rusije u Evropu je u zastoju. Vodeći svjetski poljoprivredni proizvođač, Brazil, ima velike zalihe što je smanjilo potražnju.


Tagovi

Cijene đubriva Cijene uree Azotna đubriva Uvoz đubriva Potražnja Urea


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.