Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 06.10.2022. 18:00

Cijena, ukus ili sigurnost - šta je građanima na prvom mjestu kad biraju hranu?

Na osnovu ispitivanja 27.000 stanovnika širom Evropske unije predstavljena je slika o tome šta im je bitno kod kupovine hrane

Foto: Depositphotos/ ryzhov
  • 83
  • 48
  • 0

Cijena, ukus i sigurnost glavni su faktori koji utiču na kupovinu hrane od strane potrošača, pokazuje najnovije istraživanje koje je provela Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) širom država članica Evropske unije.

Glavni faktor za kupovinu ove robe su finansijski troškovi, a zatim slijedi ukus. Skoro polovina Evropljana smatra važnom i sigurnost, a čak 41 posto njih smatra da je hrana koju kupuju sigurna.

Na osnovu ispitivanja 27.000 stanovnika širom EU predstavljena je slika o tome kako biraju prehrambene namirnice, njihovoj svijesti o njenoj sigurnosti i kome uopće vjeruju kada je riječ o ovim informacijama. Treba napomenuti da je ovo četvrto takvo istraživanje od 2005. godine.

Cijena je na prvom mjestu 54 posto građana (Izvor: EFSA)

Uticaj globalnih kretanja

Izvršni direktor EFSA-e, Bernhard Url, rekao je da se mnogo toga dogodilo od posljednjeg istraživanja koje je provedeno 2019. godine. Istakao je uticaj globalne pandemije koronavirusa, ali i sukoba u Ukrajini.

"Takvi događaji imaju dramatične posljedice i ne iznenađuje da vidimo da za mnoge Evropljane porast troškova života utječe na njihov izbor hrane više nego prije."

Ohrabrujućim je naveo to da je njezina sigurnost i dalje važna za mnoge građane EU.

Potrošači vjeruju nauci

Dvije trećine Evropljana vjeruje institucijama EU. Sedam od 10 stanovnika prepoznaje ulogu naučnika u postizanju sigurnosti naše hrane, a 8 od 10 im vjeruje za informacije o tom faktoru. 

Vrlo visoku svijest ima 21 posto stanovništva, a 17 posto visoku.

Njih 70 posto je čulo za aditive u prehrambenim namirnicama ili pićima, a za ostatke pesticida u njima 65 posto. Za ostatke antibiotika, hormona ili steroida u mesu je čulo 63 posto, a bolesti pronađene kod životinja 60 posto građana.

Evropljane, njih 40 posto, su najviše zabrinuli ostaci pesticida, a 39 posto brinu ostaci antibiotika, hormona ili steroida u mesu. Jedanaest posto je zabrinuto zbog biljnih bolesti, upotrebe nove biotehnologije u proizvodnji 8 posto, a nanotehnologije 5 posto.

Kao glavni izvor informacija prepoznati su TV prijemnici i internet za 61 posto, a 44 posto je navelo porodicu, prijatelje, komšije, a 37 posto internet pretraživače. Naglašena je bitna razlika među generacijama. Svoje ponašanje kada je hrana u pitanju ne bi promijenilo 21 posto ljudi.

20 godina sigurnosti hrane

Sistem za sigurnost hrane EU, EFSA i druga tijela u nekoliko država članica navršavaju 20 godina postojanja. Cilj im je bio da se omogući sigurnost hrane na naučnoj osnovi, dati usklađena pravila i potaknuti saradnju širom kontinenta.

Url kaže da je sve ovo dostignuće za mnoge organizacije, naučne stručnjake i druge zainteresovane strane u sistemu. Istakao je značaj saradnje te da dvije trećine građana prepoznaje te napore.

"Eurobarometar za 2022. pokazuje da većina građana prepoznaje da stanje životne sredine, životinja i biljaka utiče na zdravlje ljudi. Ovo je ohrabrujuće, jer prelazimo na održive sisteme ishrane i procjenu rizika", zaključio je. 


Tagovi

Sigurnost hrane EFSA Troškovi hrane Pravila o hrani Eurobarometar 2022


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete