Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 06.10.2022. 18:00

Cijena, okus ili sigurnost - što je građanima EU na prvom mjestu kad biraju hranu?

Na osnovu ispitivanja 27.000 stanovnika širom Europske unije predstavljena je slika o tome što im je bitno kod kupovine hrane

Foto: Depositphotos/ ryzhov
  • 255
  • 38
  • 0

Cijena, okus i sigurnost glavni su faktori koji utječu na kupovinu hrane od strane potrošača, pokazuje najnovije istraživanje koje je provela Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) širom država članica Europske unije.

Glavni faktor za kupovinu ove robe su financijski troškovi, a zatim slijedi okus. Skoro polovina Europljana smatra važnom i sigurnost, a čak 41 posto njih smatra da je hrana koju kupuju sigurna.

Na osnovu ispitivanja 27.000 stanovnika širom EU predstavljena je slika o tome kako biraju prehrambene namirnice, njihovoj svijesti o njenoj sigurnosti i kome uopće vjeruju kada je riječ o ovim informacijama. Treba napomenuti da je ovo četvrto takvo istraživanje od 2005. godine.

Cijena je na prvom mjestu 54 posto građana (Izvor: EFSA)

Utjecaj globalnih kretanja

Izvršni direktor EFSA-e, Bernhard Url, rekao je da se mnogo toga dogodilo od posljednjeg istraživanja koje je provedeno 2019. godine. Istaknuo je utjecaj globalne pandemije koronavirusa, ali i sukoba u Ukrajini.

"Takvi događaji imaju dramatične posljedice i ne iznenađuje da vidimo da za mnoge Europljane porast troškova života utječe na njihov izbor hrane više nego prije."

Ohrabrujućim je naveo to da je njezina sigurnost i dalje važna za mnoge građane EU.

Potrošači vjeruju znanosti

Dvije trećine Europljana vjeruje institucijama EU. Sedam od 10 stanovnika prepoznaje ulogu znanstvenika u postizanju sigurnosti naše hrane, a 8 od 10 im vjeruje za informacije o tom faktoru. 

Vrlo visoku svijest ima 21 posto stanovništva, a 17 posto visoku.

Njih 70 posto je čulo za aditive u prehrambenim namirnicama ili pićima, a za ostatke pesticida u njima 65 posto. Za ostatke antibiotika, hormona ili steroida u mesu je čulo 63 posto, a bolesti pronađene kod životinja 60 posto građana.

Europljane, njih 40 posto, su najviše zabrinuli ostaci pesticida, a 39 posto brinu ostaci antibiotika, hormona ili steroida u mesu. Jedanaest posto je zabrinuto zbog biljnih bolesti, upotrebe nove biotehnologije u proizvodnji osam posto, a nanotehnologije pet posto.

Kao glavni izvor informacija prepoznati su TV prijemnici i internet za 61 posto, a 44 posto je navelo obitelj, prijatelje, susjede, a 37 posto internet pretraživače. Naglašena je bitna razlika među generacijama. Svoje ponašanje kada je hrana u pitanju ne bi promijenilo 21 posto ljudi.

20 godina sigurnosti hrane

Sustav za sigurnost hrane EU, EFSA i druga tijela u nekoliko država članica navršavaju 20 godina postojanja. Cilj im je bio da se omogući sigurnost hrane na znanstvenoj osnovi, dati usklađena pravila i potaknuti suradnju širom kontinenta.

Url kaže da je sve ovo dostignuće za mnoge organizacije, znanstvene stručnjake i druge zainteresirane strane u sustavu. Istaknuo je značaj suradnje te da dvije trećine građana prepoznaje te napore.

"Eurobarometar za 2022. pokazuje da većina građana prepoznaje da stanje okoliša, životinja i biljaka utječe na zdravlje ljudi. Ovo je ohrabrujuće, jer prelazimo na održive sustave prehrane i procjenu rizika", zaključio je. 


Tagovi

Sigurnost hrane EFSA Troškovi hrane Pravila o hrani Eurobarometar 2022


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić