Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tomislav Panenić
  • 20.05.2015. 07:40

Bojim se gašenja malih proizvođača!

Vrijeme je da političari siđu konačno među obične ljude i poslušaju njihovo mšljenje te se u odlučivanju njime i rukovode.

  • 647
  • 100
  • 0

Općina Tompojevci nalazi se u istočnom dijelu Vukovarsko-srijemske županije.

Oko 2.000 stanovnika pet sela te općine usmjereno je u gospodarskom djelovanju isključivo na poljoprivredu koja je i okosnica razvoja općine na čijem čelu se nalazi poduzetni načelnik Tomislav Panenić koji je u zadnje dvije godine iz EU fondova povukao 3,5 milijuna kuna.

Zemljište je naš najvrijedniji resurs

"Nama je poljoprivreda najbitnija i želimo da nam bude osnovica razvoja. Često spominjemo poljoprivredno zemljište kao naš najvrijedniji resurs i velika je rasprava danas o stavljanju 800.000 hektara neobrađenog državnog zemljišta u funkciju. Međutim, ne spominju se realne poteškoće poput potrebe za ozbiljnim zahvatima na tom zemljištu. Greška je u sustavu koji bi trebao organizirati melioracije, čišćenje raslinja i slično, te time potaknuti interes za zakupljivanjem tog zemljišta", kaže Tomislav Panenić.

Proizvodnost ovisi o organizaciji

Podsjeća kako je općina Tompojevci zajedno s općinom Lovas za projekt navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta dobila 127 tisuća eura iz IPA projekta. "Sedam proizvođača voća i povrća spojeno je na sustav, pet smo ih spojili na njihove izvore, a za dva su iskopani bunari na dubini od 70 metara. Jedini im je trošak 500 kuna godišnje prema Hrvatskim vodama", kaže Panenić koji je niz godina proveo kao voditelj Ureda za međunarodnu suradnju općina Tovarnik, Nijemci, Tompojevci, Lovas i grada Iloka te tamo stekao prijeko potrebno iskustvo i znanje na koji način privući novac iz EU fondova.

"Trebali bi sve učiniti kako bi s ovom zemljom koju imamo na raspolaganju povećali proizvodnost. Dakle, ne da nam se događa da stalno pričamo kako imamo veliki uvoz poljoprivrednih proizvoda, a ništa ne radimo da taj uvoz smanjimo. Naravno da neke proizvode moramo uvoziti, ali pitanje je možemo li povećati proizvodnost čime bi povećali proizvodnju pa bi imali i za izvoz. I to do sada nije riješila niti jedna Vlada. Zašto? Teško je reći", mišljenja je taj 42-godišnji magistar ekonomije.

Zakon se ne provodi

Zakoni vezani uz poljoprivredu ne rješavaju ovu problematiku niti potiču na promjenu. Također zemljište se ne koristi po programima, a to pokazuje da resorno ministarstvo, njegove agencije i inspektorat ne provode zakon, dodaje.

"Sada imamo primjer Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je donesen i već je stvorio veliku pomutnju kod nas. Puno ljudi imaju ugovore za zemljište i desetak godina i sada se otvara novi momenat poput izravne dodjele zemlje stočarima. Kome mi dijelimo tu zemlju izravno, da li samo proizvođačima-stočarima ili će to biti i organizatori proizvodnje koji su do sada bili korisnici poticaja. Sada će biti, da bi oni sačuvali prava na izravna plaćanja - njima će se omogućiti da dobiju zemlju koja im u stvarnosti ne treba jer nisu poljoprivredni proizvođači. Dolazimo u situaciju da ukidamo jedan zakon koji je loš i umjesto njega donosimo drugi koji načelno poboljšava situaciju, ali u stvarnosti je pogoršava", tvrdi Tomislav Panenić koji u zakonu prepoznaje interes velikih proizvođača.

Jednostavnije ne može

"I to me zabrinjava. Mogu li naši mali poljoprivredni proizvođači opstati? Teško. Bojim se gašenja malih proizvođača. Imamo ministarstvo koje možda ima dobru namjeru, ali to što rade stvorilo je veliki problem, a i ono što se donese dobro, ne podliježe sustavu kontrole", kaže uvjeren kako za općinu Tompojevci, iako prostorno i prometnu zabačenu - ima perspektive. Preduvjet za to je prema njegovom mišljenju da političari siđu konačno među obične ljude i poslušaju njihovo mšljenje te se u odlučivanju njime i rukovode. Rekli bi, prostije i jednostavnije ne može.


Tagovi

Tomislav Panenić Načelnik Tompojevci Poljoprivreda Razvoj Plaćanja Zakon Ministarstvo Stočari IPA Projekt Državno zemljište Navodnjavanje Fondovi Zemljište Uvoz


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P