Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO i Žita Srbije
  • 07.04.2017. 13:30

Black Sea Grain konferencija u Kijevu!

"Black Sea Grain" je jedna od najznačajnijih konferencija u ovoj oblasti na svetu, a ove godine je okupila 700 učesnika iz preko 500 kompanija iz 50 zemalja.

Foto: budabar / Big Stock
  • 369
  • 18
  • 0

Delegacija Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Asocijacija Žita Srbije učestvovali su na 14. međunarodnoj konferenciji "Black Sea Grain 2017", koja se održavala u Kijevu od 5. do 6. aprila 2017.

Studijska poseta je realizovana u okviru projekta "Unapređenje asocijacije i izvoza žitarica", koji u Srbiji sprovode UN FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Procene izvoza iz Srbije: 3,2 miliona tona kukuruza i 1,5 milona tona pšenice

Drugog dana konferencije je Sekretar udruženja "Žita Srbije", Sunčica Savović, u okviru panel diskusije "Unapređenje sistema logistike kao faktor regionalne konkurentnosti" prezentovala ključne potencijale i najveće izazove za sektor žitarica i uljarica u Srbiji. Tom prilikom učesnici konferencije su upoznati sa očekivanim izvozom kukuruza i pšenice sa našeg tržišta u agrogodini 2016/2017, koji po procenama eksperata iznosi 3.2 miliona tona kada je u pitanju kukuruz i 1.5 milion tona pšenice. Učesnici su posebno bili zainteresovani za pitanja logistike i infrastrukture za trgovinu i izvoz žitarica i uljarica, poput iskorišćenosti rečnog puta i skladišnog kapaciteta 11 luka na Dunavu.

"Black Sea Grain" je jedna od najznačajnijih konferencija u ovoj oblasti na svetu, a ove godine je okupila 700 učesnika iz preko 500 kompanija iz 50 zemalja.

Sjajna prilika za promociju potencijala Srbije

Prema rečima Vukosava Sakovića, predsednika udruženja Žita Srbije konferencija u Kijevu je bila sjajna prilika za promociju žitnih potencijala Srbije i uspostavljanje novih poslovnih kontakata, koji će značiti članovima našeg Udruženja. "Upoznali smo se sa najnovijim procenama za tekuću godinu na globalnom tržištu žitarica i uljarica od strane svetskih stručnjaka, poput USDA, a sa vodećim ukrajinskim izvoznicima žitarica smo razmenili iskustva u međunarodnoj trgovini."

Delegacija iz Srbije je ovom prilikom posetila i žitarski terminal Nibulon u Pereyaslav-u, čiji je skladišni kapacitet 76.000 tona, a mogućnost utovara 5.000 tona žitarica dnevno.

Foto: budabar / Big Stock


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu