Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hidroponska farma
  • 22.09.2021. 16:30

Bill Gates uložio 50 milijuna dolara u hidroponsku farmu tvrtke Iron Ox

Uložio je u startup tvrtke Iron Ox iz Silicijske doline koji koristi umjetnu inteligenciju i robotizirani hidroponski sustav koji troši 90 posto manje vode od tradicionalnih farmi.

Foto: Iron Ox/Facebook Bill Gates
  • 360
  • 97
  • 0

Da Bill Gates vidi budućnost u poljoprivredi bilo je jasno početkom ove godine kada je javnost saznala da je ovaj američki poslovni magnat i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu u vlasništvu gotovo sto tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta. Također, ovaj poduzetnik promiče i konzumaciju sintetičke govedine i biljnih proteina. 

Također, on je pokrenuo investicijski fond Breakthrough Energy vrijedan milijardu dolara kojim financira čiste tehnologije u mnogim sektorima pa i u agraru. Stoga je javnost samo čekala njegov sljedeći potez. 

Tako je ovoga tjedna taj fond uložio 50 milijuna dolara u startup tvrtke Iron Ox iz Silicijske doline, a koji koristi robotizirani hidroponski sustav koji troši 90 posto manje vode od tradicionalnih farmi, piše agfundernews

Sustav je primjenjen u stakleniku površine 930 četvornih metara gdje glavnu ulogu igraju roboti koji primjenjuju strojno učenje i umjetnu inteligenciju za otkrivanje štetnika i bolesti. Senzori skeniraju biljke i provjeravaju razinu dušika, pH vode, promjene na listovima, sam njezin rast i drugo. 

Voda koju koriste vraća se u sustav te je ponovo u upotrebi. Upravo je nedostatak ovoga resursa uzrokovan posljednjom velikom sušom u periodu od 2012-2017, u centru pažnje u Kaliforniji u čijem gospodarstvu poljoprivreda ima značajnu ulogu. I ovosezonska suša je također opomena da se uzgoju bilja mora pristupiti na drugačiji način. 

"Svaki džul energije, svaki gram dušika, svaka litra vode trebaju stvoriti kalorije", komentira predsjednik uprave Iron Ox-a Brandon Alexsander te dodaje kako se to u teoriji čini jako zanimljivo, ali je problem što je razumijevanje same biljke na toj razini detalja još uvijek izvan našeg današnjeg shvaćanja. Upravo prikupljeni podaci trebaju u tome pomoći. 

"Sama biljka daje mnogo znakova ranog upozorenja o tome što joj se događa", pojašnjava Alexander istaknuvši da je hidroponika važan korak u učinkovitosti i održivosti ovakvih farmi, a njihov je cilj doći do nula otpada pri uzgoju. 

Osim što uzgajaju bosiljak i jagode, ovaj startup radi i na proizvodnji rajčice, korijandera i peršina, a grade i novi staklenik od gotovo 50 tisuća kvadratnih metara u Teksasu koji će biti financiran sredstvima koje je uložio Gatesov fond. 


Tagovi

Brandon Alexsander Bill Gates Iron Ox Hidroponska farma Breakthrough Energy Umjetna inteligencija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete