Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad bika
  • 06.07.2021. 15:05
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Posušje

Bik u Posušju teško ozlijedio vlasnika - u teškom je stanju

Do nezgode je došlo po povratku s koride koja se prije dva dana održala u Posušju, a bik je uboo mladog čovjeka u blizini vitalnih organa pa su se doktori borili za njegov život.

Foto: Depositphotos/alexeys (ilustracija)
  • 486
  • 47
  • 0

U nedjelju navečer 31-godišnji muškarac, sa teritorije Posušja, teško je ozlijeđen od strane vlastitog bika. 

Iz MUP-a kažu da je drugog dana vikenda, negdje iza 19 sati, PU u ovom gradu zaprimila prijavu da je u štali, u mjestu Čitluk, općina Posušje, bik nanio ozlijede muškoj osobi, rođenoj 1990. godine. 

"Povrijeđeno lice hitno je prebačeno u Dom zdravlja u Posušju, odakle je prevezeno na CUM SKB Mostar. Muškarac se nalazi u teškom stanju", rekao je za Hercegovina.info komesar MUP-a ŽZH, Milan Galić.

Životinje trpe uslijed toplinskog stresa

Kako pokazuju nezvanični podaci, do nezgode je došlo po povratku s koride koja se prije dva dana održala u Posušju, a pomenuti bik je uboo mladog čovjeka u blizini vitalnih organa pa su se doktori prethodne večeri borili za njegov život. 

"Zadobio je teške tjelesne ozlijede pa mu je iz tog razloga život ugrožen", potvrdili su iz SKB Mostar. 

Kako spriječiti toplotni stres goveda?

Iako se ne zna šta je zapravo razlog napada životinje, izvjesno je da su zbog vrućina i one pod toplinskim stresom. Zato im treba osigurati hlad, pitku vodu i odgovarajuću hranu. 

Kako smo ranije pisali na Agroklubu, u postojećim vremenskim prilikama jako je važno osigurati optimalne zoohigijenske uvjete u štalama držeći goveda u prozračnom prostoru s otvorenim prozorima ili upotrebom ventilatora. Takođe, obezbjediti životinjama dovoljne količine svježe vode. Po potrebi koristiti nadstrešnice za držanje goveda i tako smanjiti koncentraciju njihovog broja u objektima.

Ukoliko izlaze na ispašu u otvorenim sistemima uzgoja, onda je poželjno organizirati ih u ranim jutarnjim satima, kada su temperature znatno niže. Kod ishrane u štalama, pripremiti im izbalansirani obrok sa bjelančevinama, energetskim komponentama i lipidnim sastojcima u odgovarajućem omjeru.

Ne bi trebalo biti iznenađenje farmeru količinski manja konzumacija hrane grla, koja u ljetnim mjesecima jedu manje, kako bi smanjila proizvodnju tjelesne topline.


Tagovi

Napad bika Korida Životno ugrožen Toplinski stres Tjelesne ozlijede


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]