Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Belgija
  • 30.11.2022. 13:30

Belgija je i Waterloo, iz fontana im teče predak džina - kakve veze imaju s prokulicom i dagnjama?

Na sutrašnjoj utakmici u Kataru slijedi ogled srebra i bronce s prošlog Svjetskog nogometnog prvenstva, a mi vam donosimo zanimljivosti o belgijskom agraru mimo piva, vafla i čokolade.

Foto: Ilustracija
  • 63
  • 27
  • 0

Riješimo još Kraljevinu i možemo dalje (ovako razmišljaju naši susjedi u Hrvatskoj pred čijom je nacionalnom momčadi je posljednji ogled u skupini F, protiv Belgije, op.ur.) .

Ta je zemlja svjetski poznata po svojoj čokoladi, vaflima, pivu pa i sutrašnjem protivniku - nogometnoj reprezentaciji, Crvenim vragovima.

U njoj se također nalazi sjedište NATO-a te Evropske komisije i Evropski parlament. Zemlja je to u kojoj se kroje EU zakoni pa tako i nova Zajednička poljoprivredna politika koja na snagu stupa s 1. januara, premda poljoprivreda, prema podacima iz 2020., u njihovom BDP-u čini tek 0,7 posto. 

S druge strane industrija im čini 21,7 posto, a usluge čak 76,7 % BDP-a. 

No da se ne ponavljamo u odnosu na proteklo Svjetsko prvenstvo kada smo ogolili poljoprivredu (bogate) zemlje koja je mahom uvoznica sirovina i izvoznica gotovih proizvoda, potrudili smo se izvući dodatne zanimljivosti, a koje se opet dotiču agrara.

Prije svega, pričati o ovoj zemlji, a ne spomenuti Belgijsko plavo govedo, jednostavno nije u redu. Pasmina je to koja je zbog genske mutacije postala iznimno cijenjena u svijetu, a kako ima vrlo izražene mišiće često je nazivaju "bodibilderom" među govedima. Zašto? Lako za dokučiti odgovor kada vidite kako izgleda. 

Predak džina kao nacionalno piće 

Podaci kažu i da je ondje omiljeno pa i nacionalno povrće - prokelj, zvano još i prokulica, kelj pupčar. U tradicionalnoj kuhinji neizostavni su i krompir, endivija i sivi škampi dok je svinjetina meso koje se najviše konzumira. Nju slijede perad i govedina.

Dagnje su im najpopularniji izbor morskih plodova. Ujedno, nacionalnim jelom se smatra Moules-frites/Mosselen met friet, dagnje kuhane na pari s lukom i celerom poslužene s belgijskim krompirićima. Recept je to koji je popularan i u susjednoj regiji Nord u Francuskoj.

Tradicionalno belgijsko jelo Moules-frites/Mosselen met friet (foto: Depositphotos/adasv)

E sad, premda su poznati po pivu, nacionalno piće ove zemlje je Jenever ili Genièvre koje potječe iz susjedne im Nizozemske i to iz 16. stoljeća, a iz kojeg se razvio današnji džin. Proizvodi se od slada žitarica (ječam, raž, pšenica, kukuruz) trostrukom destilacijom. Tradicionalni recept kaže da se prije prve destilacije u sladno vino dodaju bobice borovice (kleke) i drugo začinsko bilje poput pelina, korijandra, kima, gospine trave dok se destilat razrijedi s vodom da se dobije potrebna jačina.

Ima ono i svoj festival Jenever u Hasseltu, glavnom gradu ovog pića koje je zaštićeno na EU razini te ga samo Belgija, Nizozemska te dijelovi Francuske i Njemačke smiju proizvoditi pod tim nazivom. Održava se trećeg vikenda u listopadu, a vrijeme je to kad ovaj predak džina potekne i iz gradskih fontana. 

Da se dotaknemo i državnog uređenja, ustavna su monarhija, s parlamentarnim sustavom vlasti. Dvije najveće regije su nizozemsko govorno područje Flandrija na sjeveru i francusko govorno područje Valonija na jugu. Njemačka zajednica uglavnom nastanjuje istočnu Valoniju. Tako da su ondje i tri službena jezika: nizozemski, francuski i njemački. Imaju kralja, da. Ime mu je Phillipe ili po naški Filip. 

Nacionalna životinja im je lav, Leo Belgicus kojega možemo vidjeti i na njihovom grbu. U jednoj od najnapučenijih zemalja EU je oko 11,8 miliona žitelja s tim da glavni grad Bruxelles broji 2,1 milion stanovnika. Zemlja ima i moto: Unity gives power ili Zajedništvo (sloga) daje snagu. 

Waterloo i Sonijska šuma 

Premda svi putevi vode u Ri.., pardon, Bruxelles, jer je centar Evropske unije, turistima je itekako zanimljiv gradić udaljen tek 12 kilometara od glavnog grada - Waterloo. Da, upravo mjesto gdje je poražen Napoleon Bonaparte 1815. godine, a na što podsjeća tzv. Lavlji brežuljak. S njegova vrha visokog 40 metara možete vidjeti cijelo područje na kojem se vodila slavna bitka. Navodno se nalazi na točnom mjestu gdje je William II od Nizozemske ranjen, odnosno srušen s konja. Tu sad dolazimo i do lava. Naime, na osobnom grbu Williama II prikazan je kralj životinja pa je zato odabran kao simbol koji će stajati na vrhu brda. Lav, napisali smo već, nalazi se i na grbu ove države, a kao i piće Jenever potječe od susjeda.

Kanada zbog nesporazuma dobila ime po selu - mljekari su im zaštićeni kao polarni medvjedi?

No, oni imaju dobre odnose sa svojim susjednim državama. Čak i kad "prošire" površinu zemlje na tuđi račun. Naime, sjećamo se događaja iz prošle, 2021. godine, kada se mislilo da će belgijski farmer izazvati međunarodni incident. Dakle, na granici između Belgije i Francuske postoji kamen koji već dva stoljeća predstavlja liniju razgraničenja između te dvije zemlje, a za kojega je lokalni zaljubljenik u povijest primijetio da je pomaknut za 2,29 metara i to na francusku stranu. Pomaknuo ga je poljoprivrednik kojemu je smetao u prolazu traktorom. Priča je izazvala tek šale na račun ove dvije države i gradonačelnika susjednih mjesta, a kamen vraćen gdje mu je mjesto. 

Kod Waterloo-a se nalazi i poznata šuma Sonian (Zoniënwoud na nizozemskom ili Forêt de Soignes na francuskom). Sonijska šuma koja se prostire na 4.421 hektar bila je omiljeno lovište habsburške carske obitelji. Danas ju uglavnom čini evropska bukva i hrast s tim da se ondje nalaze i stabla starija od 200 godina, a zbog brojnih vrsta šišmiša označena je kao zaštićeno područje Natura 2000. 

Joskin, Goldoni, Agribex 

Loše ne stoje ni s poljoprivrednom mehanizacijom. Za istaknuti je svakako tvrtku Joskin, proizvođača cisterni, razbacivača i prikolica, a ne treba ni zaboraviti da je gotovo 100 godina stara talijanska marka traktora Goldoni sada u vlasništvu belgijske tvrtke Keestrack koja je najavila da bi dobro poznati specijalizirani traktori mogli postati veći, snage do 200 KS. 

Najveći poljoprivredni sajam im je AgriBEX gdje smo još 2017. upoznali utemeljitelja gore spomenute tvrtke - Victora Joskina. 

Victor Joskin, utemeljitelj poznatog brenda (Foto: V. Stapić)

Uglavnom, često se ovu zemlju naziva jednim od najotvorenijih gospodarstava u Evropi, a ondje je prosječna plaća u 2019. godini iznosila 3.558 € bruto.

Maroko, zemlja arganova ulja i koza te - hašiša

Vrijedi spomenuti i da je sutrašnji nogometni ogled sraz srebra i bronce iz Rusije 2018. Belgija je tada u četvrtfinalu izbacila Brazil, u polufinalu izgubila od Francuske (Hrvatska je finale izborila pobjedom protiv Engleske), te porazivši Engleze osvojila treće mjesto. Nisu za podcijeniti, ali pokažu li komšije dio onoga što su osjetili Kanađani, neće im vrijediti ni činjenica da im gol čuva najbolji vratar svijeta, Thibaut Courtois. 

Izvor za naslovnu fotografiju: Depositphotos/phodo, boerescul, jessicahyde


Tagovi

Belgija FIFA World Cup Svjetsko nogometno prvenstvo Kraljevina Waterloo Sonian Jenever


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete