Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrokos 2018
  • 20.10.2018. 12:30

Bekim Xhafa: Agrokos povezuje zemlje regije, a partnerima smo na usluzi 365 dana u godini

Razgovarali smo sa prvim čovjekom međunarodnog poljoprivrednog sajma Agrokos u Prištini. Pročitajte što kaže Bekim Xhafa o rezultatima sajma i izazovima ove industrije.

Foto: Vedran Stapić
  • 367
  • 18
  • 0

Od 17. do 19. oktobra u Palači mladih u Prištini održao se najveći sajam poljoprivrede na Kosovu - 18. po redu AGROKOS. Sajam je okupio izlagače iz država regije, a mi smo tim povodom imali priliku razgovarati s prvim čovjekom ovog sajma, Bekimom Xhafaom.

Kako vi ocjenjujete ovu sajamsku godinu u odnosu na prethodne? U međuvremenu ste postali punoljetni?

Ovo je 18. izdanje sajma, već je postao tradicija za zemlje regije; Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i južnu Srbiju. Ove godine imamo izlagače koje je organizirala Vlada Crne Gore, tamošnje Ministarstvo poljoprivrede, Investiciono-razvojni fond i Privredna komora Crne Gore. Imamo izlagače organizirane i od strane Vlade FBiH zajedno s Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije Bosne i Hercegovine. Došli su i članovi Privredne komore Soluna iz Grčke, te brojni drugi individualni sudionici iz zemalja regije, ali i iz Njemačke i Švicarske.

Sajamska scena se mijenja, pa se nameće pitanje: Je li lakše danas organizirati sajam ili je to bilo jednostavnije prije pet godina?

Danas je lakše jer imamo partnere svuda po regiji, imamo s kim surađivati, a imamo podršku i vlada iz regije. Nadamo se da ćemo od iduće, 2019. godine početi surađivati i s Hrvatskom gospodarskom komorom, Vladom Republike Srbije, Privrednom komorom Srbije te Privrednom komorom Vojvodine kako bi okupili poljoprivrednike i iz tih područja.

Veliki potencijal organskih proizvođača

Vi ste svjedok svih događanja u poljoprivredi Kosova kroz godine kroz organizaciju ovog sajma. Spomenuli ste maloprije da Kosovo ima evropski put pred sobom. Kako vidite potencijal poljoprivrede na širem tržištu Evropske unije?

Najveći fokus naših poljoprivrednika je na organskoj proizvodnji. Imamo puno malih proizvođača koji su 100% certificirani organski proizvođači. Dosta njih je već počelo izvoziti u Njemačku, Švicarsku itd.

vfv
Sajam je već postao tradicija za zemlje regije

Organiziraju li se oni sami ili imaju neke posrednike koji im pomažu u tome?

Imaju punu podršku od naše vlade, a naravno i mi kao organizacija smo ih podržali i omogućili im sudjelovanje na sajmu Anuga u Kölnu, SIAL u Parizu i Biofach u Nürnbergu. Imamo i u Švicarskoj dobre veze s dijasporom što je proizvođačima puno pomoglo.

Ovdje vidimo svojevrsnu ekspanziju u gospodarstvu, no, koliko je to usporedivo s kretanjima u poljoprivredi? Prati li poljoprivreda razvoj ostatka ekonomije?

Poljoprivreda ovdje ima punu podršku Vlade, ali i nevladinih organizacija, kao što je USAID, ali i Evropske unije. Treba nam više transfera iz inozemstva i da možemo koristiti na pravi način ove fondove koji su od nedavno kod nas. Danas od dijaspore dobivamo više od milijardu eura godišnje, a još 50% više dođe mimo službenih transfera. Dakle, radi se o iznosima od preko milijardu i pol eura godišnje.

"Sajmu treba dati dodatnu vrijednost", pa su na raspolaganju 365 dana u godini

Kakve su ambicije Vaše sajamske kuće? Svjedoci smo doba Interneta, komunicira se puno. Nije isto biti u sajamskom poslu prije 30 godina i danas. Na koji način vidite sajam idućih godina, kako ga planirate nadograđivati i pozicionirati?

Mi smo članovi UFI Pariz (svjetskog sajamskog udruženja), imamo redovne sastanke, uvijek tamo diskutiramo o budućnosti ove industrije. Svi se slaži da će osobni kontakt ostati nezamjenjiv kako bi aktivirali sva osjetila. Okuse još uvijek ne možemo slati preko interneta.

No polako, ovaj sajam se servira tržištu od 15 milona stanovnika u regiji. Puno tvrtki preko sajma počinje targetirati Makedoniju, Albaniju ili Crnu Goru ili slično. Mi danas ulažemo u našu ekipu, da bi našim uslugama osigurali više izlagača koji nam daju svoje povjerenje.

Ove godine smo počeli s B2B platformom koja se zove 365 dana.  Usluga je namijenjena postojećim izlagačima. Svaki od njih koji dolazi na naš sajam, ako i ne nađe partnere tijekom sajma, ima našu uslugu cijelu godinu. Cijele im godine tražimo klijente odnosno partnere. Jednostavno morate dodati vrijednost ovoj industriji. Ako se te dvije strane (izlagači i kupci) ne uspiju povezati ili ti ne uspiješ to koordinirati, onda nešto nisi napravio kako treba. I to je nama u fokusu - da naši klijenti budu zadovoljni. I ne samo to, već da na temelju ovih poslova izgradimo prijateljstva, zaključio je Bekim Xhafa, vlasnik i direktor sajma AGROKOS.


Tagovi

Sajam Agrokos Priština Kosovo Bekim Xhafa


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

64


Glasova: 28

Da 43,8%

Glasova: 25

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete