Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 23.08.2021. 18:00

Argentina zbog suše smanjila izvoz žitarica: Čekaju nas globalni ekstremi?

Znanstvenici predviđaju da će kroz sljedeća dva desetljeća temperature vjerojatno narasti za 1,5 stupnjeva Celzijevih iznad predindustrijskih razina što će dovesti do velike devastacije i ekstremnih nevremena.

Foto: Depositphotos/darekb22
  • 129
  • 6
  • 0

Suša je treću godinu zaredom pogodila južni Brazil gdje se nalazi izvor rijeke Parane koja susjednoj Argentini predstavlja strateški trgovinski put za transport žitarica. Ovakva se nepogoda događa jednom u sto godina, a ove je sezone smanjila argentinski izvoz poljoprivrednih proizvoda i povećala logističke troškove, piše Reuters

Argentina je treći globalni dobavljač kukuruza i prvi izvoznik soje koja se koristi za hranidbu svinja i peradi u Europi i jugoistočnoj Aziji. 

Razina vode je drastično manja u ključnoj luci Rosario gdje se obavlja 80 posto izvoza poljoprivrednih proizvoda. Brodovi ondje ukrcavaju i do 25 posto manje tereta zbog iznimno niske razine vode. Roba se preusmjerava u druge, udaljenije luke što naravno povećava troškove logistike. 

Nažlost, riječ je o trendu za kojega meteorolozi prognoziraju kako će se vjerojatno nastaviti i sljedeće godine. I to ne samo u Argentini nego u čitavom svijetu. 

Naime, ovoga je mjeseca UN objavio svoje izvješće o klimatskim promjenama koje je proglašeno najdramatičnijim do sada. Znanstvenici su na njemu radili čak osam godina, a istaknuto je kako je štetni utjecaj čovječanstva na klimu neupitna činjenica. 

Čekaju nas ekstremna vremena?

Upozorili su kako će kroz sljedeća dva desetljeća temperature vjerojatno narasti za 1,5 stupnjeva Celzijevih iznad predindustrijskih razina što će dovesti do velike devastacije i ekstremnih nevremena. Istaknuli su i kako ne mogu isključiti da će morske razine narasti i do dva metra prije kraja stoljeća.

Predviđaju da će se pri 1,5°C globalno zatopljenje pojačati, kao i obilne oborine te s njima povezane poplave. Smatraju da je velika vjerojatnost da će se ovakvi scenariji događati u većini regija Afrike i Azije. Srednje do velika vjerojatnost prognozira se za Sjevernu Ameriku, a za Europu srednja vjerojatnost. 

Suša je pritajena globalna kriza koja bi mogla postati sljedeća pandemija?

Također, češće i/ili teže poljoprivredne i ekološke suše projicirane su u nekoliko regija na svim kontinentima osim u Aziji gdje će one biti srednje vjerojatne. 

Crveni alarm za čovječanstvo

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nakon objavljenog izvješća, komentirao je kako je ono crveni alarm za čovječanstvo.

"Zvona za uzbunu nas zaglušuju, a dokazi su neoborivi. Emisije stakleničkih plinova uslijed sagorijevanja fosilnih goriva i krčenja šuma guše naš planet i izlažu milijarde ljudi neposrednoj opasnosti. Globalno zatopljenje pogađa svaku regiju na Zemlji, a mnoge promjene postaju nepovratne. Ovo izvješće mora biti posmrtno zvono za ugljen i fosilna goriva prije nego što unište naš planet", poručio je Guterres.


Tagovi

Suša Argentina Poljoprivredni proizvodi Izvješće UN-a Klimatske promjene Rast temperature Izvoz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !