Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u aprilu
  • 06.04.2022. 18:00

April: Vrijeme je za sjetvu, sadnju, ali i radove u voćnjaku i vinogradu

Dani postaju duži i topliji. Šta se sije na otvoreno, a gdje se može i saditi, kako zaštititi usjeve od mraza, s čime ne smijemo kasniti?

Foto: Depositphoto/branex/surkovdimitri
  • 162
  • 42
  • 1

April je mjesec intenzivnih radova. Dani postaju duži i topliji, a uslovi povoljni za radove. Obavljaju se poslovi njege povrća posijanog u februaru i martu, a koje je do sada niklo, sjetva i sadnja povrća u plastenicima, sjetva u bašti. Potrebno je obaviti predsjetvenu pripremu zemljišta i sjetvu žitarica, radove u voćnjaku.

U zemlji je dovoljno vlage, a toplota i svjetlost potaknuće nicanje, rast i razvoj korova. Biće neophodno suzbijati ga u izniklim usjevima.

Radovi u bašti

U bašti se obavljaju brojni i raznovrsni radovi. U ovom mjesece su u grijanim plastenicima nastavlja njega posađenih kultura i rasada povrća koje će se saditi na otvorenom, a u negrijanim se sadi rasad raznog bilja. Na početku mjeseca se sije sjeme za rasad tikvi, krastavca, bamije.

Kada krenuti s kalenjem presadnica i navikavanjem na uslove otvorenog polja?

Na otvorenom se siju i sade: grašak, cikla, proljetne repe, blitva, mrkva, peršin, krompir, čičoka, keleraba, rukola, kupusnjače.

Sjetva mrkve (Foto: Depositphotos/amphoto)

U južnim krajevima počinje sadnja na otvorenom rasada paprike, paradajza, patlidžana, krastavca. Na ove poslove u kontinentalnim područjima je bolje pričekati početak ili sredinu maja kako bi se izbjegli kasni proljetni mrazevi.

Ovo je mjesec sjetve kukuruza šećerca, sočiva i slanutka. Krajem mjeseca na otvorenom se siju tikvice, tikve, krastavci, dinje, lubenice, pasulj, mahune.

Proljetna sjetva tikvica - kako ih brati kroz cijelu sezonu?

Neophodno je obezbijediti zaštitu od mraza u vidu agrotekstila, slame, praznih plastičnih boca.

U aprilu je potrebno luk zaštiti od lukove muhe i mrkvu od mrkvine muhe.

Uzgoj cvijeća

Pravi je trenutak za sjetvu sjemena cvijeća: nevena, maćuhica, kosmosa, jednogodišnjih puzavica, kadifica, cinija, ukrasnog duvana. Kasnije ih presađujemo. Krajem mjeseca moguća je direktna sjetva. Od sredine mjeseca sadimo ljetne lukovice: gladiole, irisa.

Sada se orezuju grmovi lovora, lavande, kadulje i drugih grmolikih vrsta. Dijele se grmovi irisa, božura i sličnih vrsta.

Sjetva ratarskih usjeva

Od 10. do 20. aprila je optimalan rok za sjetvu kukuruza, ali pod uslovom da su vremenske prilike povoljne. Svaki dan zaostatka umanjiće prinos.

Sije se i suncokret (Foto: Depositphotos/stevanovicigor)

U aprilu sijemo soju, suncokret, lucerku, djeteline, još uvijek se obavlja sjetva šećerne repe. Intenzitet radova diktiraće vremenske prilike i vlažnost zemljišta.

Radovi u voćnjaku i vinogradu

U ovom mjesecu se nastavljaju radovi zaštite voćaka i vinove loze. Po potrebi se obavlja prihrana đubrivima, najčešće azotnim. Zemljište se okopava ili freza.

Radi se rezidba voćnih vrsta poput maline i kupine. U vinogradu se vežu lukovi za oslonac, radimo međurednu obrada i zaštitu čokota.

Preporučuje se u voćnjake donijet košnice s pčelama zbog boljeg oprašivanja.


Tagovi

April Proljetna sjetva Sjetva povrća Povrće Radovi u aprilu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]