Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda u Antaliji
  • 23.11.2019. 13:30
  • Antalija, Turska

Antalija: Turski agrarni gigant koji i dalje raste

Proizvodnja u Antaliji se zasniva na uzgoju voća i povrća, proizvodnji plastenika i staklenika, proizvodnji ukrasnog, ljekovitog i aromatičnog bilja. Poznata je po proizvodnji gljiva i plasteničkoj proizvodnji. Čak 27% poljoprivrednih proizvoda izvozi se iz te pokrajine

Foto: Danijela Plavšić
  • 307
  • 48
  • 0

Pokrajina Antalija, u Turskoj, ovoga je mjesca bila domaćin odžavanja Foruma agranih novinara Evrope i Azije u organizaciji Međunarodne organizacije agrarnih novinara – IFAJ (International Federation of Agricultural Journalist) i TIGYAD (Turskog udruženja agrarnih novinara), a pod pokroviteljstvom Growtech-a. 

Forumu u Antaliji je prisustvovao 35 novinara iz 22 zemlje i svi su lično predstavili stanje agrara u svojoj zemlji osvrnuvši se i na probleme s kojim se susreću, a to je većinom uplitanje politike gdje je ne bi trebalo biti. Saznali smo kako novinari imaju i finasnijske barijere, probleme sa jezikom (nepoznavanje engleskog jezika kod stranih proizvođača) itd.

Prvog dana, nakon pozdravnog govora domaćina Ismaila Ugurala, predjesnika IFAJ-a Owena Robertsa te predstavnika Growtecha, uslijedila je panel diskusija o agraru u Turskoj i ogromnom potencijalu u tom sektoru. Turska, zahvaljujući svom geografskom položaju (sjecište Evrope i Azije) i drugim faktorima, bilježi stalni rast u sektoru agrara, postavila je sebi jasne ciljeve i teži ka njima. Ozbiljno je shvatila proizvodnju zdrave hrane i poljoprivredne proizvodnje uopšte i postavili su sebi visoke zadatke, u tome vide budućnost i veliki profit. Iz tog razloga enormno brzo napreduju i eksperimentišu sa kulturama koje se do sada nisu uzgajale na njihovom području. 

Antalija u svemu prednjači 

Da bi znali o kakvom gigantu je riječ, koji i dalje raste, prenosimo vam samo neke podatke. Turska ima oko 80 miliona stanovnika i proizvedu dovoljne količine za sebe, što već govori da se radi o velikim količinama hrane. Antalija nije samo turistička destinacija već glavna agrarna regija Turske. Radi se na tome da se Antalija promoviše i predstavlja po tri osnova: turizam, poljoprivreda i trgovina.

Turizam, poljoprivreda i trgovina - tri grane koje prednjače u Antaliji

Proizvodnja u Antaliji se zasniva na uzgoju voća i povrća, proizvodnji plastenika i staklenika, proizvodnji ukrasnog bilja (rezano cvijeće), ljekovitog i aromatičnog bilja. Poznata je po proizvodnji gljiva i 50 % proizvodnje je ondje zastupljeno, kao i 47% plasteničke proizvodnje. Čak 27% poljoprivrednih proizvoda izvozi se iz te pokrajine najviše u Irak, Njemačku, Rusiju. 

Turski marš u proizvodnji povrća - 56.000 ha prekriveno plastenicima

Turska ima 3,1 miliona registrovanih poljoprivrednih gazdinstava od čega 300.000 u Antaliji, a ondje se nalazi 81% staklenika. Proizvedu 116 miliona tona poljoprivrednih proizvoda, 7,1 milion tona povrća, izvoze u 186 zemlje, a izvoz premašuje uvoz sa 20 miliona dolara. Proizvedu 1,5 miliona tona certifikovanog sjemna, a i cilj im je da budu na 5. mjestu svjetskog sjemenskog sektora do 2023. godine. Sjeme izvoze već u 86 zemlje.

Ovim smo se uvjerili da Antalija nije samo atraktivna turistička destinacija već je i ogromno agrarno područje. 

Domaćini su iskoristili priliku da promovišu i da nas pozovu na veliki Sajam poljoprivrede Growtech, krajem novembra (od 27. do 30.) u Expo centru u Antaliji na kojem se očekuje 850 izlgača iz 30 zemalja na 50 ha prostora. Organizator ove godine očekuje posjećenost od 90.000 ljudi iz 130 zemalja svijeta. 

Owen Roberts: Potreba za hranom ne poznaje granice 

Owen Roberts, predsjednik IFAJ-a iz Kanade prenio je svoje utiske na ovaj način: "Forum je pružio agrarnim novinarima iz 22 zemlje da se okupe, razmjene informacije i ideje i nauče jedni od drugih. Ovakva vrsta stručnog usavršavanja novinarima proširuje vidike i na kraju čini nas, iskusnijm i boljim novinarima što je savakako od velike koristi poljoprivrednicima. Posebno me obradovao entuzijazam za mrežu poljoprivrednih novinara Bliskog Istoka. Potreba za hranom ne poznaje granice, a kako učimo jedni od drugih, dajemo svoj mali doprinos pri proizvodnji hrane u cijelom svijetu, tako što omogućujemo poljoprivrednicima da imaju na raspolaganju najbolje znanje i vještine prenoseći informacije bez obzira odakle potiču."

Domaćin Isamil Ugural istaknuo je kako je zadovoljan ovoliko odzivu agrarnih novinara iz raznih krajeva svijeta. "Drago mi ješto sam imao priliku ugostiti vas i što smo predstvaili dio turskog i agrarnog potencijala. Nadam se da su gosti uživali u svakom pogledu i da je sve proteklo u najboljem redu. Očekujem novinare i slijedeće godine."

Bojan Kecman, Dragoja Dojčinović i Danijela Plavšić

Aliza Zezak, novinarka iz Izraela članica je IFAJ-a dugo godina i kaže kako joj ovakvi susreti nisu strani. "Uvijek se dođe do zanimljivih informacija koje na kraju možemo prenijeti svojim poljoprivrednim proizvođačima", komentirala je, a sa njom se složila i Olivia Cooper iz Velike Britanije: "Zadovoljstvo mi je bilo učestvovati na ovom skupu. Uživala sam u svemu, u društvu divnih ljudi, ambijentu, hrani, zaista imamo šta novo pisati za naše medije.

Svoje učešće na ovom prestižnom događaju uzela je i Bosna i Hercegovina sa svoja tri člana, Dragoja Dojčinović, Bojan Kecman i potpisnica ovoga članka. Tu su bili i susjedi, iz Hrvatske prof.dr sc. Bojan Stipešević sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, a iz Srbije agrarni novinar Goran Đaković koji je ujedno i predsjednik Komiteta za komunikacije IFAJ-a.

"Turska poljprivreda je deo ozbiljnog poduhvata države koja zasniva razvoj ekonomije na trgovini, poljoprivredi i turizmu. Ambiciozni planovi sektora semenarstva da Tursku pozicioniraju među 5 najvećih izvoznika semena već za tri godine dovoljno govori o kakvom se poduhvatu radi. Imali smo priliku da se uverimo na terenu da je svaki njihov plastenik pun. Većina su napravljeni od 100 % domaćeg materijala što znači da su se u posao uključili i firme iz oblasti mašintva koje su napravile konstrukciju, zatim pvc industrija koja je napravila adekvatne folije, IT sektor obezbedio digitalizaciju procesa, a naravno, vidimo da selekcioneri intenzivno rade u proizvodnji i osvajanju sve većeg tržišta. To je način kako se postaje lider - organizovano, sinhronizovano kroz udruživanje", komentirao je viđeno Đaković. 

Treba napomenuti kako je IFAJ, Međunarodna organizacija agrarnih novinara osnovana davne 1956. godine, ima ulogu da promoviše poljoprivrednu proizvodnju, da prenosi i razmjenjuje iskustva jedni drugih, te da povezuje poljoprivredne proizvođače, organizuje studijska putovanja, posjete poljoprivrednim proizvođačima i dr. IFAJ broji 63 zemlje i više od 5000 članova širom svijeta. Ove godine organizaciji su pristupili i Meksiko, Filipini, Rumunija i Pakistan. Takođe, postoji i Evropska mreža agrarnih novinara (ENAJ) koja je dio IFAJ-a.

ENAJ na skupštini u Danskoj dobio novo vodstvo - u njemu je i predstavnik Agrokluba

Forumu u Antaliji su prisustvovali novinari iz 22 zemlje: Jordana, Japana, Kanade Rusije, Srbije, Hrvatske, BiH, Ukrajine, Holandije, Belgije, Austrije, Francuske, Mađarske, Škotske, Finske, Velike Britanije, Irana, Izraela, Iraka, Gruzije i Pakistana. 


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivreda Turska Antalija Samodostatnost Forum agrarnih novinara Robert Owen Tigyad Isamil Ugural


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete