Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stigli rezultati
  • 31.08.2022. 10:00
  • Bosansko-podrinjski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Goražde

Analiza u Goraždu - nema metala i pesticida u poljoprivrednom zemljištu

U zaključku se konstatuje da nije došlo do zagađenja poljoprivrednog zemljišta u Rasadniku te da nema bojazni da će biti posljedica po životnu sredinu i te tvrdnje su potkrijepljene laboratorijskim analizama

Foto: Depositphotos/microgen
  • 104
  • 30
  • 0

Analiza zemljišta u goraždanskom naselju Rasadnik, pokazale su da tlo nije kontaminirano teškim metalima te da nije došlo do zagađenja poljoprivrednog zemljišta, saopćio je ministar privrede Bosansko-podrinjskog kantona Haris Salković. Provjera je urađena nakon što je Neformalna grupa "Goražde bez pesticida" više puta javno ukazivala i izražavala zabrinutost da se zemljište tretira nelegalno te da su u njemu prisutni teški metali i pesticidi.

"Federalni Zavod za agropedologiju je dostavio rezultate analize zemljišta koju su oni izvršili, jer su jedini u državi koji to rade i koji mogu izvršiti najveći stepen analize. U zaključcima je, uz ostalo, navedeno da, upoređivanjem analiza na sadržaj teških metala (olova, cinka, bakra, kobalta, kadmija,hroma, nikla, žive i arsena), u oba uzorka ukazuju da su rezultati približnih vrijednosti te da su u okvirima graničnih vrijednosti, što ukazuje da tlo nije kontaminirano teškim metalima", precizirao je Salković.

Kako je dodao i sadržaj organskih polutanata PAH jedinjenja (policikličnih aromatskih ugljikovodonika), u uzorcima tla ispod granične vrijednosti. U oba uzorka se ukazuje da spojevi nisu detektirani ili da su vrlo niske i daleko ispod granične vrijednosti, što ukazuje da zemljište nije zagađeno ovim jedinjenjima.

Kompletna analiza će biti dostupna javnosti  (Foto: Jump Story)

"U zaključku se konstatuje da nije došlo do zagađenja poljoprivrednog zemljišta u Rasadniku te da nema bojazni da će biti posljedica po životnu sredinu i te tvrdnje su potkrijepljene laboratorijskim analizama", istakao je Salković.

Naglasio je da će kompletna analiza biti dostupna javnosti te da će biti prezentirana i članovima Neformalne grupe "Goražde bez pesticida". Smatra kako su rezultati mjerodavni, ali da su ukoliko bude dodatnih zahtjeva koje Federalni zavod za agropedologiju ne radi, na raspolaganju svima, da otklone "sve upitnike".

Koje voće i povrće ima najviše, a koje najmanje ostataka pesticida?

"Vjerovatno ćemo raditi i analizu ploda, da i tu otklonimo sumnje zbog ukupne slike koja je stvorena i da smirimo građane koji su bili uznemireni", kazao je ministar za privredu BPK Goražde.

Neformalna grupa građana "Goražde bez pesticida", kako je saopćeno iz Vlade BPK, u više navrata je upozoravala građane na "nelegalnu i nepravilnu upotrebu pesticida u urbanom području", u naseljima Rasadnik i Kolijevke, uz poziv nadležnima na hitno rješavanje ovog problema.

Ova grupa je, kako su naveli u svojoj objavi, neispravnu i nelegalnu upotrebu pesticida argumentirala Rješnjem i Zapisnikom Federalne uprave inspekcijskih poslova, koje su objavili na svojoj Facebook stranici.


Tagovi

Analiza tla Pesticidi Goražde Haris Salković Poljoprivreda Zemljište


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete